Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant?

Publicerad 27 dec 2021, 08:22

390 kronor för en lärling och 270 för en praktikant: För dyrt ansåg kunden. Minns du rättsfallet som väckte många reaktioner i branschen? VVS-Forum djupdök i detaljerna i två artiklar som är några av årets mest lästa tvister. Här är hela listan.

1) ”Tråkigt att han går hem med två värmepumpar gratis”

Till ett kraftigt rabatterat nettopris fick den anställde köpa två frånluftsvärmepumpar av sin arbetsgivare. När han skulle sluta var det dags att betala 72 000 kronor, men han vägrade. Fallet hamnade i Arbetsdomstolen. Läs mer här!

Foto: Polisen

2) VVS-montör – dömd för brott mot knivlagen

Får en hantverkare bära kniv på allmän plats? I Malmö dömdes en VVS-montör till 1 200 kronor i böter för att han haft knivar på sig utanför jobbet. Vi förklarar varför det gick så. Läs mer här!

3) Nytt, tyst avloppssystem var inte alls tyst enligt kunden

Kunden var missnöjd med installationen och vände sig till Arn som fick avgöra ärendet. Läs mer här!

4) Kunden: Reseräkningen på 1 275 kronor för 17 mil var ”oskäligt hög”

Kunden ville betala 375 kronor för resan och kunde tänka sig att betala en tredjedel av arbetskostnaden. När han inte fick som han ville i fakturadiskussionen gick han till Allmänna reklamationsnämnden. Läs mer här!

5) Installationsmiss för 1,8 miljoner – men VVS-företaget slipper betala 

De flesta av de 1400 installerade radiatorerna i bostadsrättsföreningen läckte. Ändå friades VVS-företaget av Örebro tingsrätt på grund av en formell juridisk miss. Läs mer här!

Foto: Getty Images

6) VVS-montör dömd för misshandel av elektriker

Ett bråk om verktygen ledde till att VVS-montören flög på elektrikern. Misshandelsfallet avgjordes i tingsrätten. Läs mer här!

7) Tvist om golvvärme blev dyr för kunden

Var det installationen som brast när temperaturen föll i huset som försetts med golvvärme? Det påstod paret som vägrade betala fakturan och krävde ett rejält skadestånd. Men tingsrätten tyckte annorlunda. Läs mer här!

8) ”Jag kan inte ta ansvar för jobbet om kunden köpt materialet”

Företaget skyller på kunden – men tingsrätten anser att byggfelen är företagets ansvar då arbetet inte följt Säker Vattens branschregler. Missarna står företaget dyrt. Läs mer här!

9) 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen

Montörens miss ledde till att dricksvattnet blev förorenat. Det blev en dyr och besvärlig historia för VVS-företaget. Läs mer här!

10) Kunden tyckte lärlingen var för dyr

Är ett pris på 390 kronor i timmen för mycket för en lärling? Ja, det tyckte en fritidshusägare som vägrade betala fakturan. Men tingsrätten hade en annan syn på vad som är ett skäligt pris. Läs mer här!

Så ser tingsrätten, företaget och branschen på personal under utbildning.