Allt om ARN-fall

23 maj 2022

Vems var egentligen felet när spabadet fick blåsor?

Kunden upptäckte blåsor i plasten till sin nya jacuzzi. Men spabadsföretaget vägrade erkänna att blåsorna var ett fabrikationsfel. Arn fick avgöra fallet.

12 maj 2022

Följde grossistens prislista – anmäldes av kunden

Kunden granskade fakturan och jämförde materialkostnaden med näthandeln - och fann att priset var 140 procent högre. Men kunden hade nog inte förutsett utgången i Arn som fick avgöra tvisten...

26 apr 2022

”Rimligt” materialpåslag – vad sjutton är det?

Installationsfirmor anmäls ibland till Arn av kunder som hittar billigare installationsprodukter på nätet. Några installationsfirmor fälls för höga påslag, andra inte. Entreprenadjurist Betti-Ann Pettersson reder ut vad som gäller.

25 apr 2022

Företag hamnade i tvist om betalning för tilläggsarbeten och material

När fakturan för badrumsrenoveringen landade hos kunden blev slutsumman en chock. Hur kunde slutsumman för jobbet bli tiotusentals kronor dyrare än avtalat? Arn fick avgöra fallet.

28 mar 2022

Elektrikern drog sönder backventilen vid installation av värmepump

En backventil förstördes vid installationen av en luft/vattenvärmepump. ”Det var väldigt trångt”, förklarar det ansvariga elföretaget, som försökte hitta ett VVS-företag för att få hjälp, utan att lyckas.

16 mar 2022

Kunden klagade på bergvärmen – och dissade elpatronen

Den nya bergvärmeanläggningen gav en innetemperatur på knappt 14 grader på vintern.  Företaget säger att systemet behövde kompletteras med en elpatron, något som kunden avstått från. Arn fick reda ut tvisten.

28 feb 2022

De drog vatten och avlopp genom rökkanaler

VVS-installationerna drogs på ett felaktigt sätt - och bolaget svarade aldrig till Allmänna reklamationsnämnden (Arn). Därför hamnar företaget på Svarta listan.

17 feb 2022

Installerade värmepumpen felaktigt – får ändå rätt mot kunden

Ett VVS-företag installerade en frånluftsvärmepump i ett förråd utan golvbrunn hos en villaägare i Skövde. Fel, enligt anvisningarna och kunden. Trots det friade Arn bolaget.

24 jan 2022

Tvist om materialkostnad: ”Jag hade kunnat köpa samma material för en tredjedel av priset”

En villaägare i Östergötland, som anlitat ett VVS-företag för en knäpptank och rördragning, vägrade betala 30 procent av materialkostnaderna. Arn fick avgöra tvisten.

27 dec 2021

Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant?

390 kronor för en lärling och 270 för en praktikant: För dyrt ansåg kunden. Minns du rättsfallet som väckte många reaktioner i branschen? VVS-Forum djupdök i detaljerna i två artiklar som är några av årets mest lästa tvister. Här är hela listan.