Logga in

“Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl”

Publicerad
11 aug 2022, 09:13

VVS-företaget Rörbjörnen AB i Skogås renoverade ett badrum – utan att få en krona betalt. Nu måste de istället betala 220 000 kronor för kundens rättegångskostnader. ”Det känns bittert”, säger Björn Hermansson på Rörbjörnen.

Det hela började våren 2020 då en snickare, som inte var certifierad för VVS-arbeten, började renovera en villa. Han ska då ha förklarat för kunden, två makar, att han skulle anlita ett auktoriserat VVS-företag, Rörbjörnen, för badrumsombyggnaden. 

Här är råden för att undvika tärande tvister
”Skriv ner alla avtal med kunden”

VVS-Forums expert när det gäller våtrum, fuktskador och branschregler:
”Vi hittade över 50 fel i det lyxrenoverade badrummet”

Rörbjörnen är ett VVS-företag som omsätter cirka 60 miljoner kronor, har 27 anställda och mest arbetar inom Stockholms län.

För Rörbjörnen var det självklart att de hade ett muntligt avtal med makarna gällande VVS-arbeten på fastigheten. Men makarna förnekar detta. De menar att de inte hade något som helst avtal med Rörbjörnen. Det enda avtal de hade var med snickaren. 

De hade inte heller godkänt något arbete som utförts av Rörbjörnen, eller gett instruktioner till Rörbjörnen som kan tolkas som en beställning av arbeten. De hade tillåtit vissa rörarbeten, men de hade beställts av snickaren och inte av Rörbjörnen.

Snickaren kan möjligen ha låtit Rörbjörnen utföra visst arbete som underentreprenör, menade makarna, men paret hade inget betalningsansvar gentemot VVS-företaget.

De vägrade därför betala fakturan på 46 000 kronor, vilket gjorde att Rörbjörnen stämde dem inför tingsrätten.

Efter tio timmars förhandling i Attunda tingsrätt kom domstolen fram till att det inte fanns något avtal mellan Rörbjörnen och makarna.  

Rörbjörnen hade gjort gällande att makarna hade solidariskt betalningsansvar och utgått från att båda makarna var avtalsparter. Men det var bara kvinnan av makarna som var fastighetsägare, därför kunde inte Rörbjörnen hävda att något avtal ingåtts med mannen.

”VVS-företaget har således inte rätt till ersättning för utfört arbete och kostnader på den grunden att det funnits ett avtal mellan parterna”, skrev Attunda tingsrätt i domslutet.

Därmed fick inte Rörbjörnen något alls av de 46 000 kronor de fakturerat. Istället ska företaget ersätta makarna för deras rättegångskostnader med 220 000 kronor.

– Det här känns bittert, Makarna har gjort en vinst på våra installationer. De drar nytta och använder produkter som vi har installerat, säger Björn Hermansson på Rörbjörnen.

Han berättar att han pratat med mannen i familjen i telefon och då muntligt fått fastighetsbeteckning, personnummer och annat som krävs för en beställning. 

Fakturan för badrumsrenoveringen blev en chock för kunden
Företag hamnade i tvist om betalning för tilläggsarbeten och material

– Men nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl för att man inte ska behöva råka ut för samma snyting som vi, säger Björn Hermansson. 

Rörbjörnen har valt att inte överklaga.

.