Logga in

Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat”

Publicerad
13 mar 2023, 05:39

I flera domar har VVS-montörer dömts för brott mot knivlagen, då de har haft sin arbetskniv med sig på allmän plats. Men i det här fallet gick det annorlunda för den knivbärande rörmokaren.

Efter arbetsdagens slut satt den 21-årige VVS-montören på pendeltåget för att hämta sin privata bil i södra Storstockholm.

När och var får man bära hantverkarkniv?
”Jag hämtar barn dagligen med minst två knivar i mina arbetsbyxor”

VVS-företagaren i Mellansverige var på väg i firmabilen när han blev stoppad av polisen
VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen

På tåget träffade han ett antal kompisar som han erbjöd skjuts hem. Men när de kommit fram med bilen dök polisen upp och kroppsvisiterade kompisgänget, som bestod av personer som var kända av polisen sen tidigare. 

Det visade sig då att 21-åringen hade på sig två knivar, en gipskniv och en arbetskniv som var märkt med texten ”Plumbear”. 

Det räckte för att han skulle åtalas vid Södertälje tingsrätt för brott mot knivlagen.

Åklagaren ansåg att brottet borde bedömas som grovt eftersom VVS-montören bland annat innehaft “två knivar av särskilt farlig art”, att knivarna var lättillgängliga i ett knivhölster på benet samt i byxfickan och att knivarna kunde “befaras komma till användning vid brottsligt angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet till person”.

– Gipskniven använder jag till att bland annat skära upp kartonger vid materialleveranser och skarva rör. Den andra kniven använder jag till att bland annat skrapa färg och skära isolering och i tjockare plaströr, förklarade 21-åringen för polisen och påpekade att knivarna var inköpta från en hantverksgrossist.

VVS-montören hade inte heller lagt märke till att hans kamrater i bilen bar skyddsväst och ”buff” (ett slags kombinerad mössa, scarf och balaclava som kan användas vid maskering). 

Tingsrätten ansåg att det inte var klarlagt vilken koppling 21-åringen hade till övriga personer, samt noterade att 21-åringen inte burit skyddsväst eller “buff”.

Södertälje tingsrätt slog också fast att det var uppenbart att inte allt innehav av kniv på allmän plats kan förbjudas. I många sammanhang är knivar nödvändiga arbetsredskap som måste kunna innehas på allmänna platser. Knivar måste också kunna medföras till och från olika fritidsaktiviteter.

”Undantagsregeln om befogade knivinnehav ska tillämpas med sunt förnuft och generositet så att inte knivförbudet kan uppfattas som ett otillbörligt ingrepp i den personliga friheten.”

En skarpare knivlag trädde i kraft 1 juli 2022
10 nya lagar som du bör ha koll på

En enig tingsrätt ansåg att omständigheterna sammantaget var sådana att VVS-montörens knivinnehav var befogat. 21-åringen frikändes därmed.

Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat” Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs” Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen VVS-företag stämde kunden – ledde till ekonomisk smäll Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten “Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl” Sandbäckens får miljonskadestånd av tysk tillverkare Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada 67 fel i fabriksbyggda huset Takpris är inte ett maxpris hävdade VVS-företaget Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant? Kunden: ”Saknar i det närmaste helt kunskap om VVS-arbeten” Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation Tvist om golvvärme blev dyr för kunden 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen “Min verksamhet krossades över en natt” Bergvärmeborrningen förstörde fasaden på grannens hus 16 badrumsfel i nybyggda attefallshuset Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor Kunden tyckte lärlingen var för dyr Villaägare stämde besiktningsman – men tvingas betala rättegången