Logga in

Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund

Publicerad
20 mar 2023, 06:00

En bedragare höll på att lura till sig 312 800 kronor av Oscar Hanson VVS i Halmstad. Men ekonomichefen fattade misstanke och pengaöverföringen stoppades i sista sekunden.

Våren 2016 fick Anders Karlsson, ekonomichef på Oscar Hanson VVS ett mejl från sin chef Rikard Hanson – trodde han. Enligt mejlet skulle 312 800 kronor från VVS-företagets konto i Danske Bank sättas in på ett angivet konto.

Patentet på en supereffektiv värmepump fick flera att satsa miljontals kronor
Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff

En tidigare anställd förde ut pengar ur Svanströms bolag till sitt eget konto
Ekonomiansvarig stal miljoner från Svanströms

Anders Karlsson följde först instruktionen men insåg sedan att något var fel och i sista ögonblicket kunde banken stoppa överföringen. Därefter gjordes en polisanmälan.

– Det händer ganska ofta att det kommer mejl med länkar och annat som är försök till bedrägeri, säger Anders Karlsson.

Säkerhetsåtgärderna på Oscar Hansson VVS består i rutiner och anvisningar till alla anställda att inte klicka på osäkra länkar och att överhuvudtaget vara försiktiga med ”konstiga” mejl.

– Tidigare var den här typen av bedrägeri väldigt nytt. Bedragarna hade ju tydligen lyckats få tag i någonting också, säger Anders Karlsson och syftar på alla övriga brottsoffer i det omfattande brottmålet som nyligen avslutades i Sundsvalls tingsrätt.

Totalt handlade det om ett 20-tal privatpersoner och bolag som lurats av fem bedragare att betala miljontals kronor till gärningsmannen, bland annat genom nätdejting, försäkringsbedrägerier, mejlväxling och godtrogna äldre personer som lånat ut stora belopp.

Bedragaren satte Rasmus Liwendahls VVS-företag i konkurs
Utsattes för konkursbedrägeri: Fick pengarna tillbaka – efter ett år

Bedragaren som försökte lura Oscar Hanson VVS dömdes till fängelse i ett år och två månader för försök till grov penningtvätt och försök till bedrägeri och ska sammanlagt betala skadestånd inklusive ränta på över två miljoner kronor till de drabbade personerna.

Det var fler åtalade i målet och även de övriga bedragarna dömdes till fängelsestraff.

Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs” Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat” Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen VVS-företag stämde kunden – ledde till ekonomisk smäll Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten “Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl” Sandbäckens får miljonskadestånd av tysk tillverkare Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada 67 fel i fabriksbyggda huset Takpris är inte ett maxpris hävdade VVS-företaget Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant? Kunden: ”Saknar i det närmaste helt kunskap om VVS-arbeten” Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation Tvist om golvvärme blev dyr för kunden 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen “Min verksamhet krossades över en natt” Bergvärmeborrningen förstörde fasaden på grannens hus 16 badrumsfel i nybyggda attefallshuset Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor Kunden tyckte lärlingen var för dyr Villaägare stämde besiktningsman – men tvingas betala rättegången