Logga in

Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin

Publicerad
10 jan 2022, 06:00
| Uppdaterad
5 jan 2022

Efter att VVS-företaget  blivit av med sin pressmaskin gjorde ägarna ett inlägg i Facebookgruppen  Rörmokare utan gränser om stölden. Då började det hända saker.

Vid ett inbrott i firmabilen i höstas blev en av Randleff & Wiggander Rörinstallationers pressmaskiner stulen. 

Stölder på byggarbetsplatserna minskar i västra Sverige
”Coronasmittan har minskat stölderna”

VVS-företag är särskilt drabbade av stölder
Så ska polisen stoppa byggstölderna

– Pressen var  dyr och ganska ovanlig med ett nypris på cirka 18 000 kronor. Den stulna pressen borde vara värd åtminstone 6 000 kronor i befintligt skick, säger delägaren Zebulon Randleff, som hade märkt maskinen med sina initialer. Dessutom hade tjuven missat en förvaringsväska och tillbehör som låg kvar i bilen.

– Jag la upp information om stölden i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser. Inte långt därefter fick jag ett tips av en medlem i gruppen som sett en annons med vår pressmaskin på Facebook Marketplace.

Då bestämde de sig för att gillra en fälla.

Hans kollega, Pontus Wiggander, chattade med säljaren på Facebook och stämde träff med honom för ett köp. De åkte till den uppgjorda platsen tillsammans. 

Det var ingen svår sak att identifiera pressen. Den hade Zebulon Randleffs initialer, som dessutom var identiska med dem på förvaringsväskan. VVS-företagarna ringde polisen som kunde gripa tjuven direkt och återlämna pressmaskinen till dem.

Den brottsmisstänkte mannen uppgav i polisförhör att han hjälpt en kompis att sälja pressen. 

Stöldgods från byggarbetsplatser förs enkelt ut ur landet
Så ska stöldgodstrafiken till utlandet stoppas

Södertörns tingsrätt, som prövade målet i december, tyckte dock att det var besvärande att den tilltalade mannen inte kunde uppge något efternamn eller kontaktuppgifter till sin kompis, trots att han hade åtagit sig att redovisa resultatet av en eventuell försäljning. Dessutom konstaterade rätten att den misstänkte mannen förekom i fyra fall i brottsregistret, däribland stöld och rån,

Tingsrätten dömde mannen till en månads fängelse för häleri.

Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs” Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat” Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen VVS-företag stämde kunden – ledde till ekonomisk smäll Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten “Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl” Sandbäckens får miljonskadestånd av tysk tillverkare Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada 67 fel i fabriksbyggda huset Takpris är inte ett maxpris hävdade VVS-företaget Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant? Kunden: ”Saknar i det närmaste helt kunskap om VVS-arbeten” Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation Tvist om golvvärme blev dyr för kunden 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen “Min verksamhet krossades över en natt” Bergvärmeborrningen förstörde fasaden på grannens hus 16 badrumsfel i nybyggda attefallshuset Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor Kunden tyckte lärlingen var för dyr Villaägare stämde besiktningsman – men tvingas betala rättegången