Logga in

Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten

Publicerad
22 sep 2022, 06:01

Värmepumpens utedel var var så stor att grannarna stördes och fritidshusägaren fick den klassad som ett plank – med krav på bygglov. Ärendet har nu avgjorts i högsta instans.   

För ungefär sju år sen installerade en fritidshusägare i Laholm en luft/vattenvärmepump i ett energisystem där värmepumpens utedel består av ett så kallat energiträd som absorberar energi ur atmosfären genom att kyla vattenånga till iskristaller.

Nu går det att köpa värmepumpar genom möbeljätten
Ikea börjar sälja värmepumpar

FX-ventilation med energieffektiv värmepump har en lägre energiförbrukning än FTX, enligt en ny rapport
”Värmepumpar sparar alltid energi”

Energiträdet, det vill säga värmepumpens utedel, är 2,15 meter högt och 3,67 meter långt. Det är företaget Energisystem Tellus AB i Lund som ligger bakom den här relativt ovanliga konstruktionen.

Värmepumpens innedel placerades i garaget och värme leds därifrån till hus, gästhus och pool.

I samband med andra byggnadsarbeten på fastigheten under 2015 besökte företrädare för kommunen platsen. De gav då besked om att om inget meddelades inom en månad så var åtgärderna, inklusive värmepumpens utedel, okej. Efter att kommunen inte hörts av installerades utedelen.

I ett senare skede återkom kommunen och uppmanade honom att söka att bygglov för utedelen, vilket han gjorde.

Men fritidshusägaren fick nej på ansökan.

Såväl Samhällsbyggnadskontoret i Laholms kommun, Länsstyrelsen i Hallands län som Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt bedömde att utedelen till värmepumpen var att betrakta som ett bygglovspliktigt plank.

Samhällsbyggnadskontoret i Laholm tycker inte att värmepumpen passar in i landskapsbilden, som argument till att inte ge bygglov.

Länsstyrelsen i Hallands län menar att ”byggnadsverket har en påtaglig likhet med vad som i dagligt tal kallas för ett plank och ska därmed bedömas som ett sådant. Ändamålet och placering synes främst vara insynsskydd och avskärmning för en altan och pool. Byggnadsverket har en höjd som klart överstiger ett sedvanligt staket.”

Flera grannar sluter upp som motparter till fritidshusägaren när målet går vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Bland annat klagar grannarna på att deras havsutsikt förstörts av värmepumpens utedel.

Men fritidshusägaren, som pekar på att en flyttning av utedelen skulle ge en försämrad prestanda med 20–30 procent, ger sig inte och fortsätter att överklaga.

”Konstruktionen är inget plank och är inte heller att betrakta som ett plank eller en bygglovspliktig konstruktion. Det är en utedel till en värmepump”, förklarar fritidshusägaren om och om igen.

Leverantörernas väntetider blir allt längre på en världsmarknad präglad av problem
Äntligen – här kommer den nya värmepumpen

I september 2022 konstaterar den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, att begreppet plank saknar definition i lagstiftningen och ”att den nu aktuella anordningen är en del av en teknisk konstruktion med en annan funktion än vad som kännetecknar ett plank”.

Domstolen slår fast att utomhusdelen av en värmepump inte är att anse som ett plank. Den har tekniska funktioner och är därför något helt annat. Något bygglov krävs således inte. 

   

Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs” Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat” Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen VVS-företag stämde kunden – ledde till ekonomisk smäll “Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl” Sandbäckens får miljonskadestånd av tysk tillverkare Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada 67 fel i fabriksbyggda huset Takpris är inte ett maxpris hävdade VVS-företaget Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant? Kunden: ”Saknar i det närmaste helt kunskap om VVS-arbeten” Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation Tvist om golvvärme blev dyr för kunden 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen “Min verksamhet krossades över en natt” Bergvärmeborrningen förstörde fasaden på grannens hus 16 badrumsfel i nybyggda attefallshuset Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor Kunden tyckte lärlingen var för dyr Villaägare stämde besiktningsman – men tvingas betala rättegången