Logga in

Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig

Publicerad
17 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
14 jun 2024

Elektriker stör sig på fördomar om att de inte städar. Här är ett fall där en VVS-montör gick till angrepp mot en slarvig elektriker som han ska ha kallat för ”skitgubbe”.

Södertörns tingsrätt dömer en rörmokare till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för misshandel av en elektriker. Händelsen inträffade den sommaren 2017.

mer i samma härad:
Elektrikern: ”Jag vet inte varför vi fått stämpeln att vi inte städar”

Läs också:
Hur väl stämmer myterna om rörmokare? 

Enligt tingsrätten är följande utrett. Två rörmokare och en elektriker hade samma arbetsgivare och arbetade på samma byggarbetsplats – en källare i ett bostadshus i södra Stockholm.

Den aktuella dagen var den nu dömda rörmokaren sysselsatt med en hydraulisk installation. Samtidigt stod elektrikern på en stege för att montera en eldosa på en vägg.

Då råkade han riva ner en arbetstavla med scheman över ledningar, som rörmokarna använde sig av.

Det gjorde VVS-montören upprörd. Båda parter berättar att glåpord utväxlades.

Enligt elektrikern sa rörmokaren något i stil med att ”elektriker är smutsiga”, ”inte städar efter sig” och är ”skitgubbar”. Elektrikern blev då också upprörd och sa ”skitgubbe” eller något liknande tillbaka.

Vid det här laget hade de båda männen gått ner från sina stegar. Därefter går uppgifterna isär om det exakta händelseförloppet.

Enligt elektrikern fick VVS-montören först något slags utbrott och skallade elektrikern, som inte fick ont eftersom han hade hjälm på sig. Men när elektrikern sedan gick mot utgången och passerade rörmokaren ska rörmokaren ha hoppat på honom, ”ungefär som ett rovdjur attackerar sitt byte”.

Båda ramlade mot väggen innan de hamnade på marken. I det skedet ingrep den andra VVS-montören, som hade varit sysselsatt med att montera avloppsrör. Han drog bort sin kollega, som han i polisförhör beskriver som ”en riktigt stor karl”, för att förhindra fortsatt misshandel.

Den dömda rörmokaren förnekar brott och hävdar att han agerade för att skydda sig själv. Men Tingsrätten skriver i domen att det inte finns anledning att ifrågasätta elektrikerns trovärdighet eller berättelse.

Av journalutdrag från elektrikerns akutbesök framgår även att hans axel vridits ur led och frakturerats samt att han hade grav smärta i axeln och inte kunde röra den i någon led.

Läs också:
“Jag vill bli kompis med alla mina kunder”

Straffvärdet för den misshandel som VVS-montören har gjort sig skyldig till motsvarar fängelse i två månader. Men han lever under ordnade förhållanden, frivården har bedömt att något övervakningsbehov inte föreligger och tingsrätten bedömer att det saknas särskild anledning att anta att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Därför får han villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Elektrikern var sjukskriven i 54 dagar efter händelsen. Han tilldöms en ersättning för kränkning på 10 000 kronor, 4 400 kr i ersättning för sveda och värk, 10 012 kr för förlorad förvärvsinkomst och 900 kr för kostnader för läkarvård.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 16 maj 2018.

Rörmokare misshandlade elektriker – städade inte efter sig Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs” Beställde lödning av skarvar – fick presskopplingar Bedrägeri mot VVS-firma stoppades i sista stund Tingsrätten: ”Rörmokarens knivinnehav var befogat” Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff VVS-företagare åtalades för brott mot knivlagen VVS-företag stämde kunden – ledde till ekonomisk smäll Krav på bygglov för värmepump avgjordes i rätten “Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl” Sandbäckens får miljonskadestånd av tysk tillverkare Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada 67 fel i fabriksbyggda huset Takpris är inte ett maxpris hävdade VVS-företaget Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen Så fick VVS-företaget tillbaka sin stulna pressmaskin Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant? Kunden: ”Saknar i det närmaste helt kunskap om VVS-arbeten” Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation Tvist om golvvärme blev dyr för kunden 250 liter köldbärarvätska läckte ut vid värmepumpinstallationen “Min verksamhet krossades över en natt” Bergvärmeborrningen förstörde fasaden på grannens hus 16 badrumsfel i nybyggda attefallshuset Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor Kunden tyckte lärlingen var för dyr Villaägare stämde besiktningsman – men tvingas betala rättegången