Logga in

Omsatte en kvarts miljard – nu når ingen den ansvarige: ”En svår konkurs”

Publicerad
22 maj 2024, 06:00

En av de anställda som inte fått ut sin semesterersättning begärde ventilationskoncernen VGH Sverige i Göteborg i konkurs.

Det handlar om en av de största konkurserna på senare tid i ventilationsbranschen.

Koncernen omsatte drygt 200 miljoner kronor
Stor installationskoncern i konkurs: ”En marknad utan ljusning”

Firman som Sparc köpte drabbades av två stora bakslag
Sparc sålde tillbaka VVS-köp – dagen efter gick firman i konkurs

Den 8 april i år försattes VGH Sverige AB i konkurs av Göteborgs tingsrätt. VGH-koncernen hade 2021 en omsättning på drygt en kvarts miljard kronor och 78 anställda.

Konkursförvaltaren Lars Melin.

Vilken den huvudsakliga orsaken till konkursen är vill inte konkursförvaltaren Lars Melin uttala sig om.

– Det är för tidigt att säga, det här är en svår konkurs. Jag har inte heller lyckats få tag på företrädaren för bolaget, säger han och förklarar att han nu jagar efter tillgångar i koncernen.

Det var en av de anställda som arbetade på VGH under knappt fem månader hösten 2022 som via sitt fackliga ombud begärde att VGH Sverige skulle försättas i konkurs. Anledningen till detta var att hon inte fått ut sin semesterersättning.

Via konkursförhandlingen, där VGH inte var närvarande, beslutade Göteborgs tingsrätt att bolaget ska ersätta den före detta anställda med drygt 24 000 kronor för bland annat för den uteblivna semesterersättningen och rättegångskostnader.

– Hon kommer att få sina pengar via den statliga lönegarantin, säger Lars Melin.

VGH Sverige AB har under flera år sålt av dotterföretag för att få in kapital.

Ett av dotterbolagen, Ventilationsgruppen Bohuslän i Göteborg och Stenungsund, såldes till Hjo Installation våren 2022, samtidigt som systerföretaget IV Väst gick i konkurs.

Andra dotterbolag som sålts till Sparc Group, innan koncernen hamnade på obestånd, är Ventilationsgruppen Service, Labkontroll Väst och Labkontroll Syd.

Ventilationsfirman utsågs till ett superföretag 2021 och hade 25 anställda vid konkursen
Superföretag i konkurs

VGH:s nuvarande dotterbolag som kan påverkas av konkursen är Turbo Bygg AB, Calega AB (har en konkurs bakom sig), D&D Gil AB och VG El & Styr Bohuslän AB.