Logga in

Montören repade firmabilen – fick avdrag för kostnaden på slutlönen

Publicerad
7 feb 2022, 06:00
| Uppdaterad
4 feb 2022

Den provanställde VVS-montören skadade firmabilen när han fickparkerade. Han fick sparken med avdrag på lönen, men svarade med att driva fallet till domstol. Då tog fallet en ny vändning.

Den 21-årigE VVS-montören fick en provanställning som rörmokare hos ett VVS-företag i Storstockholm hösten 2020. Drygt en månad senare orsakade 21-åringen en skada på firmabilen när han skulle fickparkera. 

Ska betala 217 000 kronor till en tidigare provanställd
Egen lönekvittning fällde isoleringsfirma i AD

Beskrivs som kaotisk
Parkeringssituationen: ”Jag har till och med haft cykel med mig i bilen”

VVS-företaget avbröt provanställningen och drog av 10 000 kronor från 21-åringens slutlön för att täcka självrisken för parkeringsskadan.

Kvittningen gjordes från montörens nettolön. Han fick därmed bara fick ut halva lönen. Enligt 21-åringen var han tvungen att låna pengar från vänner för att kunna betala hyra och mat.

En lönekvittning måste ske enligt särskilda regler. 21-åringen stämde VVS-företaget inför Solna tingsrätt för otillåten kvittning och krävde återbetalning av utebliven lön på 10 000 kronor och ett skadestånd på 40 000 kronor.

VVS-företaget var villigt att betala 18 000 kronor (10 000 kronor i innehållen lön och 8 000 kronor i skadestånd).

Solna tingsrätt slog fast att det rört sig om en otillåten kvittning och ansåg att ett skäligt belopp för VVS-företaget att betala var 20 000 kronor, parterna fick dock stå för sina egna rättegångskostnader. 

Northvolt-entreprenör och Installatörsföretagen stäms inför Arbetsdomstolen
Företag stäms för avtalsbrott

VVS-montören har överklagat domen till Arbetsdomstolen där han utöver ett högre skadestånd kräver att VVS-företaget ska ersätta hans rättegångskostnader. 

Det är dock oklart om Arbetsdomstolen kommer att pröva målet.