Logga in

Byggföretag betalade bara för två av 14 fakturor

Publicerad
12 aug 2021, 06:00
| Uppdaterad
17 aug 2021

( LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER )VVS-företaget fakturerade för 750 timmar men byggföretaget tyckte det var oskäligt. Tingsrätten hade bara ett muntligt avtal att utgå ifrån.

VVS-företaget var underentreprenör åt ett byggföretag vid en entreprenad på fyra olika adresser i Stockholm vintern 2019-2020. 

Krav på betalning för äta-arbeten ledde till rättsprocess.
Isoleringsföretagare i fakturatvist med rörföretag

Villaägaren anlitade VVS-företag som han själv var anställd på
Uppsagd i betaltvist med VVS-företag

En tidigare VVS-entreprenör hade gått i konkurs, och ersattes av den aktuella VVS-firman som fick i uppdrag att göra klart arbetena. VVS-företaget utförde arbetet på löpande räkning för 450 kronor i timmen, enligt en muntlig överenskommelse mellan parterna.

Totalt fick byggföretaget 14 fakturor från VVS-firman, men bara två betalades. De tolv obetalda fakturorna uppgår till ett totalt belopp om 583 437 kronor för material och arbete.

VVS-företaget fakturerade för 757 timmars arbete, något som byggföretaget ansåg vara “oskäligt högt”.

När betalningen uteblev stämde VVS-firman byggföretaget. VVS-företaget förklarade att man inte gjort klart arbetet då man inte fick betalt. 

Byggföretaget ansåg att 215 526 kronor var skäligt, men hade samtidigt ett motkrav på 238 796 kronor för vattenskador som de menade att VVS-företaget orsakat. VVS-företaget hävdade att de inte hade någon skuld till skadorna.

Kunden hittade billigare installationsprodukter på nätet och krävde lägre pris
Tvist om materialpåslag – firman fick rätt

Dessutom ansåg byggföretaget att VVS-firman tagit för mycket betalt för material.

Tingsrätten dömde byggföretaget att betala 258 596 kronor till VVS-firman för 644 timmars arbete och friade VVS-företaget från ansvar för vattenskadorna. Domen är överklagad till Svea hovrätt.