Logga in

Företag stäms för avtalsbrott

Publicerad
27 jan 2022, 10:05

Fackförbundet Byggnads stämmer Northvolt-entreprenören Fineweld Sverige AB och Installatörsföretagen inför Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. Installatörsföretagen anser inte att företaget har gjort fel.

Fineweld i Haparanda bedriver industrimontage av rörsystem och har ett flerårigt entreprenadavtal med batterijätten Northvolt i Skellefteå. Företaget är medlem i Installatörsföretagen och har därmed kollektivavtal. 

Sprinklermontör med drogproblem avskedades
Bravida stäms av Byggnads

Arbetsdomstolen dömer VVS-företaget till höga skadestånds- och rättegångskostnader
AD-dom: Uppsägningen provocerades fram av VVS-företaget

Men enligt Byggnads har ingen av Fineweld Sveriges elva underentreprenörer på Northvolt kollektivavtal. 

Byggnads har nu stämt Fineweld och Installatörsföretagen inför Arbetsdomstolen och kräver att företaget ska betala 200 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet. 

Enligt Byggnads ska ett kollektivavtalsbundet företag som anlitar underentreprenörer som saknar kollektivavtal kalla till MBL-förhandling med facket. Allt enligt Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Det har inte skett.

Men Installatörsföretagen menar att det handlar om olika tolkningar av kollektivavtalet, 

– Stämningen gäller kollektivavtalsbrott, men mer konkret är frågan om det funnits en skyldighet för företaget att förhandla eller inte. Där  tolkar, kollektivavtalet med bilagor annorlunda än Byggnads, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Fallet hamnade i Arbetsdomstolen, men slutade inte väl för företaget
”Tråkigt att han går hem med två värmepumpar gratis”

Denna tvist gäller alltså inte alls om underentreprenörerna ska ha kollektivavtal eller inte, utan enbart om det aktuella företaget haft en skyldighet att förhandla enligt MBL och det aktuella kollektivavtalet.

– Vi är starka företrädare för den svenska modellen och att företag ska ha kollektivavtal men tvisten nu handlar enbart om hur man ska tolka förhandlingsreglerna. Jag tycker att det är bra att domstol nu får avgöra vilken tolkning som är rätt, säger Henrik Junzell.