Logga in

Parkeringssituationen: ”Jag har till och med haft cykel med mig i bilen”

Publicerad
17 nov 2021, 11:20

Parkeringssituationen i Stockholms innerstad beskrivs av de hantverkare vi möter som kaotisk. Mycket tid går åt att snurra runt i trafiken och frustrationen är stor. Så här försöker tre personer vi har träffat lösa problemet.

Mats Edman, målare BTH Bygg. Foto: Henrik Sannesson.

”Gratis lokaltrafik”

Mats Edman, målare, BTH Bygg

Vad tycker du om parkeringssituationen i Stockholm?

– Den är dålig. Det är för mycket bilar.

Arbetsmiljö
Endast 11 av 41 hantverkarbilar är ”bra val”

Krönika Anders Myrdal:
”Är en VVS-montörs liv inte lika mycket värt som en privatpersons?”

Hur löser du problemet?

– Vi har ett parkeringstillstånd där vi får stå där det är parkeringsförbud, men det är för att vi jobbar åt SL. Det är bara om man har deras avtal som man kan få ett sådant.

Har du något förslag på hur det skulle kunna bli bättre?

– Gratis lokaltrafik kunde lösa situationen så att fler åker kollektivtrafik, då skulle vi hantverkare få lite mer plats här i stan.

”Du ser ju hur jag står här där jag har fått tränga mig in på en väldigt trång parkering.”

Hans svensson, elinstallatör
Lasse Olsson, hisstekniker Kone. Foto: Henrik Sannesson.

”Mer P-lisor”

Lasse Olsson, hisstekniker, Kone hissar

Vad tycker du om parkeringssituationen i Stockholm?

– Den är helt kaotisk tyvärr. Jag har åkt i stan i 25 år och det har bara blivit värre och värre. Det stängs av och är cykelbanor överallt. Det är inte fel i sig – men trafiken får inte plats till slut.

Hur löser du problemet?

– Jag har nyttoparkering, men jag har svårt att hitta parkering ändå, det är nästintill omöjligt många gånger. Är man yrkestrafikant är det jobbigt. Går mycket tid åt för att snurra runt och hitta parkering.

Har du något förslag på hur det skulle kunna bli bättre?

– Mer P-lisor som håller rent, de är helt okej tycker jag. Många gånger, 9 av 10, står bilar som inte har nyttoparkering otillåtet, men de får aldrig p-böter ändå. Det kan ju stå en bil en halv dag som inte får böter, där jag hade kunnat stå med min nyttoparkering – som kostar en massa pengar att köpa.

Hans Svensson, elinstallatör CEA Elservice. Foto: Henrik Sannesson.

”Jag lägger kostnaden på kunden”

Hans Svensson, elinstallatör, CEA Elservice

Vad tycker du om parkeringssituationen i Stockholm?

Ganska svår emellanåt, du ser ju hur jag står här där jag har fått tränga mig in på en väldigt trång parkering. Det finns inte mycket parkeringsplatser att få till överhuvudtaget. Det kan ta upp till en timme ibland att hitta en parkering – om du inte parkerar i ett parkeringshus – som inte alls ligger på rätt adress.

Hur löser du problemet?

– Jag har till och med några gånger haft cykel med mig i bilen. För att cykla därifrån jag har behövt ställa mig. Exempelvis sitter vi vid Sveavägen där det inte finns parkeringhus, då har jag fått ställa mig längre bort och tar cykeln in.

Kritiserade dubbelgolv:
”Golvet kan bli som en kniv”

Vad tycker du om kostnaden för parkering?

– Kostnanden är dyr – men jag lägger det på kunden, de kan inte säga så mycket om det. Det blir ungefär 450 kronor för parkering under en dag.