Logga in

Isoleringsföretagare i fakturatvist med rörföretag

Publicerad
1 sep 2020, 08:00

Krav på betalning för äta-arbeten ledde till rättsprocess.

Tvisten mellan en norrländsk isoleringsföretagare och ett rörföretag i samma län om en obetald faktura för ändrings- och tilläggsarbeten (äta-arbeten) hamnade i tingsrätten. 

Isoleringsföretagaren kunde inte styrka uppgifterna. Han ska nu betala rörföretagets rättegångskostnader på drygt 27 000 kronor.

Juristen reder ut: Missade skicka faktura – är det för sent fakturera nu?

Bakgrunden till tvisten var att isoleringsföretagaren 2017 anlitats som underentreprenör av rörföretaget i ett bostadsprojekt i Stockholm. I avtalet stod att eventuella tillkommande äta-arbeten skulle lämnas skriftligen av isoleringsföretagaren och i förväg godkännas skriftligt av rörföretaget i ett mötesprotokoll.

Isoleringsföretagaren ansökte i mars 2019 hos Kronofogdemyndigheten om betalningsföreläggande mot rörföretaget och begärde att de skulle betala 48 750 kronor.

Fordran grundade sig på utförda och fakturerade äta-arbeten. Efter att rörföretaget bestritt ansökan begärde isoleringsföretagaren i juni förra året att målet skulle överlämnas till tingsrätten för fortsatt handläggning.

Jakten på den försvunna isoleringen efter skandalen i Örebro: ”Man blir ju ledsen, men det är tyvärr så här verkligheten ser ut”

Rörföretaget pekade på att det varken hade beställt eller godkänt äta-arbeten av isoleringsföretagaren. Trots det hade isoleringsföretagaren ”på eget bevåg” påstått att han utfört äta-arbeten i projektet och skickat en faktura för dem.

Isoleringsföretagaren kom inte till domstolsförhandlingen och tingsrätten meddelade därmed en så kallad tredskodom.