Logga in

Sparc sålde tillbaka VVS-köp – dagen efter gick firman i konkurs

Publicerad
16 okt 2023, 06:03

Koncernchefen Erik Björklund kallade förra året VVS-affären ”inspirerande”, men firman som Sparc köpte drabbades av två stora bakslag.

Bäkmarks VVS i Halmstad försattes på egen begäran i konkurs av Halmstad tingsrätt tisdagen den 10 oktober. Företaget ägdes sedan april 2022 av Sparc Group. Men dagen före konkursen, den 9 oktober, sålde Sparc Group tillbaka samtliga aktier i bolaget till den tidigare ägaren Michael Bäkmark som är vd i Bäkmarks VVS. 

Läs också:
Familjeföretag med flera badrumsbutiker i konkurs

Läs också:
Snabbväxande rörfirma i konkurs: ”De har haft för dålig kontroll”

Sparc Groups koncernchef och vd Erik Björklund säger att den affären gjordes upp i samförstånd “baserat på vad som avtalades i avtalet vid förvärvet”. Han vill inte ytterligare kommentera affären eller konkursen utan hänvisar till konkursförvaltaren.

Erik Björklund, vd och koncernchef på Sparc. Foto: Sparc

Det är advokat Björn Nilsson som fått i uppdrag att sköta konkursen. Han säger att Bäkmarks VVS drabbades av förluster på grund av två viktiga uppdrag som inte gått som förväntat.

– Så vitt jag förstår beror situationen på två stora projekt som inte har fungerat väl, i varje fall inte ekonomiskt, säger Björn Nilsson. 

Han bedömer att det inte finns förutsättningar för att fortsätta driva verksamheten i någon annans regi. 

– I entreprenörsbranschen är det ytterst sällan man lyckas överlåta en pågående verksamhet, det funkar inte riktigt så. Som det ser nu blir det ingen fortsättning, det har jag svårt att tänka mig, säger han.

Bäkmarks VVS gjorde ett stort hopp i omsättning från 26 miljoner 2021 till 125 miljoner under 2022 men gick samtidigt från en mindre vinst till en förlust på 1,5 miljoner. Bolaget som grundades 2010 hade vid konkursen 13 anställda.

Firman förvärvades av Sparc Group i april förra året. Syftet var att Sparc skulle stärka sin närvaro inom VVS i Halland. Då kallade Erik Björklund affären ”inspirerande”.

Läs också:
Rörfirma i konkurs: ”Vi fick inte igenom prishöjningarna fullt ut”

”Med nya upphandlade projekt ser vi redan en ökad tillväxt framåt för bolaget. Med deras långa erfarenhet och breda sortiment blir vi en stark aktör i regionen inom VVS”, sa han då i ett pressmeddelande.

VVS-Forum har sökt Bäkmarks VVS vd Michael Bäkmark för en kommentar.