Logga in

Han tar över GK i Sverige: ”Har gjort viktiga strategiska vägval”

Publicerad
21 okt 2021, 06:00
| Uppdaterad
20 okt 2021

I våras petades toppcheferna och företaget var i “en utmanande period”. Nu har GK Sverige rekryterat en ny vd som ska öka lönsamheten och samtidigt vara med och halvera utsläppen på bara några år.

Alexis Låftman Kahlmann, 54, tillträder sin nya tjänst hos den norskägda installationskoncernen den 4 januari. Han blir verkställande direktör och får ansvar för den svenska verksamheten. En av hans första insatser blir att åka ut på turné.

Läs mer om företaget:
GK petar sina svenska toppchefer

Läs mer om tidigare cheferna:
Fick gå från GK i maj – nu på nytt vd-jobb i VVS-branschen

– Först och främst vill jag lära känna verksamheten och skapa mig en förståelse för såväl utmaningar som möjligheter. GK har verksamhet på fler än 30 ställen i Sverige och jag tror att det är viktigt att åka runt och träffa medarbetarna och se verksamheten med egna ögon, säger han.

GK ska halvera sina utsläpp till 2030 – hur ska du jobba mot det målet?

– På kort sikt vill jag säkerställa att redan pågående arbete följs upp på ett bra sätt, vi ska till exempel minska våra egna utsläpp av växthusgaser genom en offensiv utfasning av fossildrivna fordon. Vi vill verifiera hela verksamheten enligt ISO-14001. Vi ska även vara en drivande kraft för att utveckla och använda produkter för att synliggöra de tekniska installationernas klimatavtryck till exempel genom att erbjuda klimatredovisning.

– Vi vet att byggbranschen står för hela 40 procent av energiförbrukningen och klimatutsläppen globalt. GK har kommit igång bra med minskningen av de egna utsläppen, om än med lite extra draghjälp av coronapandemin.

Dina föregångare petades i våras, hur ska du skapa bättre lönsamhet än dem?

– GK har gjort några viktiga strategiska vägval: Vi ska vara ett GK, vi ska prioritera lönsamhet före tillväxt och vi ska ha ett tydligt fokus på klimatet och framtiden. Min prioriterade uppgift är att säkerställa att koncernens nya strategi genomförs framgångsrikt i GK Sverige. Jag kommer även att fokusera på att öka GK:s synlighet på den svenska marknaden, där våra ambitioner inom miljöområdet uppmärksammas, samt öka vår attraktivitet på arbetsmarknaden för att säkerställa kompetensförsörjningen.

Koncernchefen Kim Robert Lisö, som tillfälligt tog över rollerna som vd för GK i Sverige och GK RÖR när Göran Krawe och Conny Dyrenäs fick lämna sina poster i maj, menar att “den utmanande period” som företaget kallade läget i maj är på väg att ljusna.

– Interrimscheferna har tillsammans med de övriga cheferna och medarbetarna gjort ett bra arbete de senaste två kvartalen för att stabilisera driften. Det gäller först och främst rörverksamheten som nu är på rätt väg, säger han. 

Läs mer om Göran Krawe:
GK:s vd: Därför lämnar vi Comfort

Alexis Låftman Kahlmann har tidigare haft chefsjobb på Keolis, Skanska och Coor. Han har både en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från KTH och är utbildad civilekonom på Handelshögskolan. Senast arbetade han som interim-vd för Strategy & PMO inom Sodexo Healthcare, Seniors and Education. 

GK i Sverige består av Gunnar Karlsen Sverige AB och GK Rör AB. De har cirka 700 anställda och omsätter närmare 1,7 miljarder kronor.