Logga in

Fick gå från GK i maj – nu på nytt vd-jobb i VVS-branschen

Publicerad
24 jun 2021, 08:15

I mitten av maj fick han gå från vd-posten i GK Rör. Några veckor senare blev branschveteranen Conny Dyrenäs klar för ett nytt toppjobb.

Conny Dyrenäs är sedan 14 juni ny vd för säljbolaget Gebwell Sverige. Finskägda Gebwell tillverkar bergvärmepumpar, fjärrvärmecentraler och ackumulatortankar.

För dålig lönsamhet
GK petar sina svenska toppchefer

Anders Ekdahl om nya miljardkoncernen:
”En bra idé är en bra idé, då kan det få gå snabbt”

– Gebwell investerar hårt inför framtiden med både nya produktionsenheter och etableringar utanför Finland. Jag gillar att jobba i företag som satsar och att bygga upp verksamheter. Vi har i dag små marknadsandelar inom våra segment i Sverige så det handlar om att trycka på gaspedalen. Det känns jättebra, säger han.

Conny Dyrenäs håller nu på att analysera den svenska marknaden inom produktsegmenten.

– Sedan ska jag sätta de framtida målen i en femårsplan. I planen ingår att titta på var vi ska finnas geografiskt och inom vilka segment. Men jag har inte kommit så långt ännu med analysen och kan inte säga något om det.

Gebwell Sverige startade 2015 och omsatte förra året nära 40 miljoner kronor med åtta anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Personal finns även i Göteborg, Uddevalla och Uppsala.

– Inledningsvis var det en kraftig tillväxt och tanken är det ska bli så igen. Det handlar om att ta hand om kunderna på ett bra sätt och att växa med bibehållen kvalitet. Marknaden är så pass stor för oss att det är upp till oss vilken position vi ska ta. Det är unikt att ha produkter inom både värmepumpar och fjärrvärme, säger Conny Dyrenäs.

Conny Dyrenäs har en lång och bred bakgrund inom installationsbranschen och har varit verksam inom fyra olika branschled. Han började som VVS-konsult i slutet på 1980-talet på Lönners, som numera är en del av WSP. På tillverkarsidan har han tidigare varit Sverigechef för de finska bolagen Halton och Ensto. Innan sejouren på installatören GK var han Sverigechef för den finska grossisten Onninen.

– Det enda jag inte har varit är beställare. Jag har inte fortsatt inom den del av värdekedjan som jag är uppfostrad i utan strävat efter att bredda mig och hålla igång huvudet, säger han.

– Det är väldigt bra att förstå de olika delarna och utmaningarna som finns där. Den erfarenheten ska jag absolut utnyttja nu.

Conny Dyrenäs har dessutom en bakgrund inom flera finska familjeföretag.

– Det är inte så att jag har sökt finska bolag på något sätt, men det har blivit så. Däremot har jag inget problem att jobba med finskt management.

Vad kännetecknar finsk företagskultur?

– Det är rakt och tydligt. Det finns ingen hemlig agenda utan det är transparent. Du behöver inte vara så taktisk internt. Det gillar jag.

Han kommer närmast från det norska familjeföretaget GK där han var vd för svenska GK Rör.

Vad skiljer den norska och finska kulturen?

– I Norge vill ledningen vara mer involverad och påverka mer. Av finnarna får du mer fria händer. Jag tycker inte att något av sätten är fel utan det är olika sätt att hantera en strategi och det operativa arbetet.

Varför lämnade du GK?

– Det får jag tyvärr inte gå in på. Jag har skrivit på ett avtal som gör att jag inte kan kommentera det. Jag önskar GK all lycka i framtiden.

Samtidigt som Conny Dyrenäs lämnade vd-posten i GK Rör slutade Göran Krawe som chef för Gunnar Karlsen Sverige. Interimschefer för Gunnar Karlsen Sverige respektive GK Rör är nu Peter Hallberg och Hans-Erik Kristiansson. Peter Hallberg kommer från rollen som “VP digital energy north Europe” på Schneider Electric och Hans-Erik Kristiansson från vd-posten i Viessmann Refrigeration Systems i Sverige.

Veteranen om finska Ares intåg i Sverige
Kari Kallio: “Kan bli Sveriges fjärde största installatör”

Conny Dyrenäs företrädare i Gebwell Sverige, Janne Rahunen, kommer i fortsättningen att leda koncernen Gebwell Group. Han är även vd för det finska bolaget.