Logga in

Christer startade eget vid 60: ”Jag hade ingen fritid i stort sett”

Publicerad
20 nov 2023, 06:03

Christer Söderberg fick nog av långa dagar som projektledare låst vid kontoret och startade Vätö Vatten & Värme. Nu tänker han tacka nej till det han inte tycker är kul.

60-årige Christer Söderberg har startat egna firman Vätö Vatten & Värme efter 13 år som projektledare på Rörgruppen i Sollentuna. Basen för det nya företaget är hemmet på Vätö utanför Norrtälje.

Läs också:
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Läs också:
Konkursdrabbade Rörtjänst lever vidare: ”Det var ett sätt att växa”

Vad gör Vätö Vatten & Värme?

– Installation och konsultation åt både stora företag och små privatkunder. Jag kan vara projektledare, arbetsledare eller montör.

Varför startade du eget?

– Jag tyckte inte att det var kul längre. I projektledarrollen har du alltmer blivit låst vid kontoret. Jag vill ut på byggena varje dag för att se att det som är överenskommet blir gjort och att det inte slarvas. Det var svårt att hinna med och arbetsdagarna blev långa, 12–14 timmar. Jag hade ingen fritid i stort sett.

Hur kändes det att ta det här steget?

– Det var inte oroligt på något vis. Jag vet att jag alltid klarar mig. Det är klart att jag får mindre pengar i fickan men jag värdesätter min fritid mycket mer. Nu i början har jag jobbat 20–25 timmar i veckan.

– Jag har haft mycket bra och kompetenta kollegor på Rörgruppen och för det mesta har det varit väldigt roliga dagar. Projekten har varit mycket inspirerande och spännande, jag har lärt mej mycket på vägen. Visst kan det kännas lite tråkigt att sluta, men just nu var det ett bra tillfälle.

Vilka uppdrag har du fått hittills?

– Direkt efter att jag slutade tog jag över ett jobb från Rörgruppen med byten av radiatorventiler och injustering i en BRF i Uppsala. Nu jobbar jag mycket åt Comfort i Sollentuna med badrumsinstallationer och småjobb som köksblandare. Min dotter jobbar i butiken där.

Hur är planerna framöver?

– Jag tänker försöka hålla mig här uppe runt Norrtälje och framför allt ute på öarna för att hjälpa småföretagen, industrierna och privatkunderna. Jag tänker bara jobba själv, snitta 35–40 timmar i veckan och tacka nej till det jag inte tycker är kul. Jag jobbar i huvudsak med VS, men tar egentligen på mig det mesta när det gäller fastighetsskötsel. Jag gillar variation.

– Tidigare drev jag en firma i småländska Vetlanda och då jobbade vi mycket åt tyskar. De ringde innan de skulle komma upp till påsk och ville att huset skulle vara varmt, tomten snöskottad och att vi skulle kolla att inget frusit sönder. Sådana jobb borde funka här ute på ön också, som stugservice, men då blir det åt stockholmare i stället för tyskar.

Läs också:
9 tips att ge till kunder som snålar på värmen i stugorna

Hur länge tänker du hålla på?

– Mina ungar, som också jobbar i byggbranschen, säger att jag aldrig kommer att sluta. Jag håller på så länge jag tycker det är kul, i första skedet tre till fem år. Jag bor i en förening med 196 hushåll och hjälper jag grannarna här kan jag promenera mellan husen.