Logga in

Ny avdelningschef på Prenad: ”Jag halkade in i branschen på ett bananskal”

Publicerad
15 maj 2023, 05:09
| Uppdaterad
14 maj 2023

Andreas Johansson är ny avdelningschef VS på Bravida Prenad i Ängelholm. Han har en idé för hur montörerna ska få ett mer omväxlande arbete.

Andreas Johansson efterträder Lars Nilsson som går i pension och var den som anställde honom för 22 år sedan.

Läs också:
Tre VVS-tjänster som kunderna köper i elkrisen

Brf-en hade stora problem:
Så fick de stopp på energispillet

Vad arbetar avdelningen med?

– Vi är 38 medarbetare och har valt att göra om den till en renodlad serviceavdelning. För att öka uppdragsvolymen har vi lagt till kontoret i Klippan som sysslat med VS- och industriservice. Vi fortsätter att göra rot-jobb men framför allt gör vi en stor satsning på teknisk service och automation för energieffektiviseringar. För montörerna som oftast har ett genuint teknikintresse innebär det en annan karriärmöjlighet än projekt- eller serviceledning.

Hur kan ett sådant energiuppdrag se ut?

– Utgångspunkten kan vara en fastighetsägare som tycker att energikostnaderna är för höga. Då kan vi göra en övergripande diagnos av fastigheterna och sedan till exempel föreslå att vi byter alla ventiler och gör en injustering. Vi kan även erbjuda en helhetslösning genom att nyttja Bravidas övriga teknikområden med exempelvis solceller, optimeringar av belysning och återvinning av värmen i ventilationssystemet.

På vilka andra sätt kan avdelningen utvecklas?

– Vi har många industrikunder och hittills har jobben där mest handlat om värmesystemen men nu vill vi även in på processystemen. Montörerna som jobbar i industrierna har ofta schyssta svetskunskaper som vi även kan nyttja i energiprojekten, exempelvis i undercentralerna. Våra övriga montörer kan göra jobb på industrierna och båda har därmed möjlighet att få ett mer omväxlande arbete.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag halkade in i branschen på ett bananskal. Jag tänkte bli yrkesofficerare men hoppade av officershögskolan efter beslutet att lägga ner F10 i Ängelholm. En kompis till mig drev en liten rörfirma och frågade om jag ville hjälpa honom istället och det var skitkul. Jag har jobbat i Prenad sedan 2001 i olika roller, först som företagslärling, sedan montör både på projekt- och servicesidan, därefter projektledare, serviceledare och servicechef.

Läs också:
”Lönen verkar inte vara det viktigaste alla gånger”

Vilken roll har Prenad i Bravida?

– Prenad ett helägt dotterbolag till Bravida och en fristående region inom Bravida med orter i främst Skåne samt Halmstad. Vi har över 700 medarbetare och omsätter över en miljard kronor. Cirka 80 procent jobbar med el och övriga med VS.