GK petar sina svenska toppchefer
GK-topparna Göran Krawe och Conny Dyrenäs får båda lämna sina poster. Företaget kommenterar endast att det ”befinner sig i en utmanande period”.
Den norskägda installationskoncernen med verksamhet i hela Skandinavien meddelar enligt Installationssiffror.se att Sverigechefen Göran Krawe avgår tillsammans med Conny Dyrenäs, vd för GK Rör. Några kommentarer om varför förutom att företaget befinner sig i en utmanande period lämnas inte. Koncernchefen Kim Robert Lisö tar tills vidare över båda rollerna medan arbetet för att rekrytera ersättare pågår.
Läs också:
GK:s vd: Därför lämnar vi Comfort
Läs också:
Conny Dyrenäs på ny vd-post
Conny Dyrenäs kom till GK Rör för närmare fyra år sedan från Onninen Sweden där han slutade efter ett uppköp där Kesko drev igenom en omorganisation som gjorde att Onninen och K-Rauta fick en gemensam ledningsgrupp i Sverige. GK Rörs bokslut för åren 2017-2019 visar alla röda siffror i spalten för resultat efter finansnetto. Framför allt ökade förlusten från 2018 till 2019, från 10 till drygt 42 miljoner. Förra året sa Conny Dyrenäs till Installationssiffror.se att det berodde på ”nedskrivningar av gamla och stora projekt” och att resultatet skulle bli mycket bättre för 2020.
Göran Krawe började som vd för Gunnar Karlsen Sverige AB för elva år sedan. Bolaget drar i första hand in pengar på ventilationsjobb och i andra hand på rörsidan, som står för en fjärdedel av omsättningen. I en intervju med VVS-Forum förra sommaren sa han att GK medvetet hållit en låg profil de senaste åren för att utveckla sin identitet men att det var dags att göra sig mer kända utåt och berätta om sina projekt. Planen framåt beskrev han då såhär:
– Vi har vänt ut och in på oss själva och har 39 delprojekt vi ska jobba med för att utveckla verksamheten ytterligare. Vi ska vara en klimatförebild på allvar som skapar hållbara samhällen för generationer, inte bara en entreprenad- och servicepartner, utan mer rådgivare åt våra kunder.
Läs också:
GK Sverige ska bredda med rör och el
GK Sverige har gått med vinst de senaste åren och vuxit på flera sätt. Från 2014 till 2019 mer än fördubblades omsättningen från cirka 650 miljoner till 1,46 miljarder. Men lönsamheten var inte tillräcklig för att uppfylla företagets egna mål.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen