Logga in

Generationsskifte i Aderbys Rör: ”Vi har blivit med elföretag”

Publicerad
20 apr 2023, 08:42

Tuffare tider väntas lagom till att Andreas Molander tog över som ny vd för Comfortmedlemmen Aderbys Rör i Kungsbacka. Vi frågade hur han ska tackla konjunkturnedgången och han berättar om företagets första förvärv.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är byggnadsingenjör och två dagar efter examen 2015 började jag som projektledare på Aderbys entreprenadavdelning. Efter ett år bytte jag till industriavdelningen och var där i nästan fem år. För ungefär tre år sedan blev jag vice vd och sedan 7 mars är jag vd då jag och min far Anders bytte roller. Vi har alltid diskuterat alla beslut tillsammans och fortsätter med det.

Installerat och klart till fast pris:
Så har det gått för Sandbäckens konsumentsatsning

Högbergs Rör fyller 100 och generationsskiftar:
”Vi ifrågasätter varandra hela tiden. På ett bra sätt”

Berätta om företaget.

– Aderbys Rör har funnits sedan 1950-talet, har i dag över 60 anställda och omsätter nära 150 miljoner kronor. Vi jobbar med tre olika avdelningar: service, entreprenad och industri. Vi har basen i Kungsbacka där vi även har butik men jobbar i hela Storgöteborg.

Vad kännetecknar Aderbys Rör?

– Många i personalen har valt att stanna länge på företaget, flera hela sitt yrkesliv. På en personalkonferens för ett år sedan fick alla medarbetare presentera sig. Spontant fick de som jobbat över 30 år applåder men efter övriga presentationer var det knäpptyst. Det var där ribban låg och jag tycker att det säger något om lojaliteten till företaget.

Hur tacklar ni konjunkturnedgången?

– Våra avdelningar är ungefär jämnstora. Det har varit nyttigt att ha tre olika ben som inte är så beroende av varandra, en bra riskspridning. Utmaningen är att få alla avdelningarna att gå riktigt bra samtidigt någon gång. Vi har en bra orderstock så just nu känns det väldigt bra. Vi tror att vi kommer att lyfta oss till 185 miljoner kronor i år.

Marknadsläget 2023:
Miljarder försvinner – så mycket minskar installationerna

Har det hänt något nytt sedan du blev vd?

– Vi har faktiskt blivit med elbolag genom att köpa majoritetsposten i J1A Elteknik med fem anställda. Vi har inte köpt bolag tidigare. Vi har jobbat länge och tätt med dem i värmepumpsprojekt och badrumsrenoveringar så våra medarbetare känner varandra väl. Nu kan samarbetet bli ännu tätare och vi kan utveckla varandras affärer.