Logga in

GK:s vd: Därför lämnar vi Comfort

Publicerad
16 jun 2020, 06:00

Alla känner till branschens storbolag. Men inte lika många har koll på bolaget som omsätter två miljarder kronor, har tusen anställda och växer med 20 procent om året. ”Vi trivs i skuggan”, säger Göran Krawe, vd på GK.

Hur klarar ni er i Corona-tider?
– Det sätter våra ledare och företaget på prov men det går bra. Vi var snabba med att korttidspermittera 50 av våra 1 000 anställda i Sverige. Service- och industrijobben påverkas, på vissa ställen kommer vi inte in i byggnaderna, men entreprenaderna rullar på hyggligt. Det är färre förfrågningar, men vi hoppas klara oss utan varsel och uppsägningar.

Gunnar Karlsen i Sverige AB är hela bolagsnamnet. Vilka är ni?
– Vi är en svensk installationskoncern med norsk ägare. I Sverige har GK vuxit under min tid från en omsättning på 400 miljoner kronor 2010 till cirka två miljarder och tusen anställda 2019, för hela den svenska koncernen. Tre fjärdedelar av omsättningen är ventilation, en fjärdedel rör. Jag har varit vd i tio år och förutom mitt första år har vi gjort vinst varje år. 

Ni köpte tre rörföretag av Ingemar Essebro 2018. Hur har affärerna gått?
– På rörsidan håller vi på att avsluta några förlustjobb samtidigt som vi integrerar verksamheten. Det har varit en krävande process som tagit tid, men nu är vi på rätt spår. 

Ledarskapet prövas i kristider

Varför har ni inget elföretag?
– Vi har sett de stora synergierna mellan rör, ventilation och byggnadsautomation, men vi kommer förmodligen att kliva in på elsidan också. När vi känner oss mogna kommer vi att köpa ett elföretag. 

Storbolagen har får stor uppmärksamhet för sina förvärv och sin tillväxt. Varför står ni i skuggan?
– Vi har medvetet hållit låg profil senaste åren, eftersom vi först har velat jobba aktivt med och utveckla vår interna kommunikation och identitet. Nu känner vi oss mogna och redo att kommunicera det mer utåt. För vi gör fantastiska saker, många avancerade projekt, som vi gärna berättar om och som vi känner oss stolta över.

Vad är planen framåt för bolaget?
– Vi skulle precis lansera vår nya företagsstrategi ,men fick pausa den i och med coronapandemin. Vi har vänt ut och in på oss själva och har 39 delprojekt vi ska jobba med för att utveckla verksamheten ytterligare. Vi ska vara en klimatförebild på allvar som skapar hållbara samhällen för generationer, inte bara en entreprenad- och servicepartner, utan mer rådgivare åt våra kunder.

”Vi ses som en viktig aktör”

Ni lämnade nyligen Comfort-kedjan. Varför?
– Vi kom fram till att det är bättre för oss att själva prata med våra leverantörer. Vi ska bli ett GK nu och det varumärket ska vi äga, vårda och marknadsföra, inte göra det via en kedja.

Vad är speciellt med GK?
– Företaget ägs av en familj, det är speciellt. Jag har själv drivit företag och verkligen försökt att behålla familjeföretagskänslan även när vi växt. Det fungerar när de anställda har inflytande. Vi får väldigt bra betyg i medarbetarundersökningar. Och jag jobbar själv åt någon jag gillar, åt en person som på allvar undrar hur jag mår, det är speciellt.

Var har du hämtat dina tankar om hur man styr ett installationsföretag?
– Jag jobbade länge på Bravida och lärde mig mycket där. Där finns framför allt struktur. Jag har också tagit med mig ett fokus på ledarskap därifrån. Och sedan kryddat detta med familjeföretagskänslan.

Utan lärare – inga VVS-montörer

Hur ser du på framtiden för dig och GK?
– Vi ska bli branschens schysstaste arbetsgivare och det företag kunderna vänder sig till – en klimatförebild som man nämner med respekt och vill förknippas med. Jag tycker att jag har ett bra jobb och fortsätter gärna driva den utvecklingen.

 

Göran Krawe. Foto: David LagerlöfGöran Krawe

Ålder: 55.
Familj: Frun Annika, barnen Kevin, 32, Jeff, 30.
Bor: Lägenhet vid Mariatorget i Stockholm.
Utbildning: VVS-ingenjör, Stockholms Tekniska Institut.
Karriär i korthet: Egen företagare 1988–1999, jobbat på Bravida i olika roller 1999–2010, sedan 10 år vd på GK Sverige AB.

Vad är det första du gör på morgonen? 
– Undrar var jag är någonstans, sen kaffe och DI.

Ditt senaste hemmafix? 
– Klöv ved och fyllde upp vedförrådet på landet.

Vad ligger på nattduksbordet? 
– Mobilen.

Dold talang?
– Jag är riktigt bra på att göra ingenting och koppla ifrån allt.

Hur sportar du helst? 
– Styrketräning och golf.