Logga in

Medelhavsmaten i Tumba kyls av tyska förångare

Publicerad
8 jun 2021, 06:00
| Uppdaterad
7 jun 2021

En ny 5 700 kvadratmeter stor anläggning för färdigrätter med medelhavstema står nyinvigd i Tumba söder om Stockholm. Projektet syftar till att kyla ned maten så grönt som möjligt.

Livsmedelsföretaget Bosphorus säljer sedan 20 år tillbaka kyld färdiglagad medelhavsmat till svenska matbutiker. De växte ur sina gamla lokaler och har under vintern låtit bygga en ny stor produktionsanläggning där energibesparing varit en av hörnstenarna. Instalcoföretaget Timab har i fyra månader arbetat med att installera kyltekniken i anläggningen som nu står helt färdig.

Läs också:
54 goda exempel på energispar i offentliga byggnader

Läs också:
– Vi har de hårdaste energikraven i Europa

– Vi har koldioxid som köldmedium och det är uppdelat på två koldioxidaggregat med transkritiska system som kallas boosteraggregat. Det innebär att både kyl och frys finns i samma aggregat med effekten hälften-hälften, säger Kenneth Borg, vd på Timab.

Utrustningen till installationerna har kommit från Tyskland, Danmark och Italien. I samarbete med Ahlsell har företaget tagit in 44 förångare med kringutrustning. Förångarna som kom till fabriken i december var en av det tyska företaget Güntners största leveranser under hela 2020.

– Leveranserna har gått smärtfritt. Det var ett orosmoment att frakta så mycket från olika håll mitt i coronan. Inte minst det som skulle komma från Italien var man ju orolig för, men det har funkat bra, säger Kenneth Borg.

Att montera aggregat, gaskylare och förångare i tomma, rymliga lokaler har varit en lisa för montörssjälar, ”stora fina ytor att installera på” enligt Kenneth Borg. Hans och företagets uppdrag har varit att bygga kylsystem som ska vara så gröna som möjligt.

– Det här är en miljövänlig anläggning, därav koldioxid som köldmedium. Många undrar hur koldioxid kan vara miljövänligt, men den här utrustningen har en GWP-faktor, hur mycket mediet påverkar miljön, på ett medan traditionella köldmedium kan ha GWP-faktorer på över 3 000. Det finns också ett värmeåtervinningssystem här som gör att när anläggningen går för fullt så kan man även självuppvärma hela huset, säger Kenneth Borg.

Läs också:
”Kraven på produkterna har skruvats åt hårt nu”

Han tror att företag som jobbar med kylteknik åt livsmedelsbranschen kommer att märka stora förändringar den närmaste framtiden.

– Det kommer fler och fler sådana här större livsmedelshallar i och med att internethandeln ökar. Vi alla köper mer och mer på nätet och i och med det kommer de fysiska matbutikerna bli mindre och de stora näthandelshallarna bli större. Jag kan tänka mig att det man handlar i butiker i city kommer vara det man gärna vill se med egna ögon: färskvaror som grönsaker, delikatess, fisk och sådant. Annan handel kommer mer och mer gå via nätet, säger Kenneth Borg.

Transkritiska kyl- och fryssystem

En kompressor höjer tryck och temperatur på gasen. Normalt är gaskylaren en värmeväxlare som finns på lokalens tak där gasen kyls ned av fläktar vid passage. En expansionsventil sänker trycket på gasen tills den blir en vätska. Den kalla vätskan i förångaren som sitter i ett kyl- eller fryssystem upptar värme så den kokar till gas och åker tillbaka till kompressorn.

Källa: KF Fastigheter