Logga in

”Kraven på produkterna har skruvats åt hårt nu”

Publicerad
13 apr 2021, 13:11

Hållbarhet med fokus på bland annat materialval och vattenanvädning blir en viktig fråga att driva för konsulten som utsetts till ny vd för VVS-Fabrikanterna.

Läs också: Klimatmålen
”Att isolera rören ger störst energibesparing”

Läs också: Avloppsvärmeväxlare
Här ska det vaskas kilowattimmar ur avloppet

Grattis till nya tjänsten. Varför tar du det här steget?

-Jag fick nys om tjänsten och har tidigare jobbat i medlemsorganisationer som Byggvarubedömningen. 
Det är spännande att kunna hjälpa och agera för många bolag samtidigt genom att driva gemensamma frågor. Dels inom branschen, dels mot andra branscher och att föra en kreativ dialog med lagstiftare och beslutsfattare.

Två stora frågor som du ska driva är hållbarhet och digitalisering. Hur ser du på det?

– De senaste åren har hållbarhetsfrågorna gått från energieffektivisering och miljö till ett bredare fokus där material, vattenanvändning och andra faktorer ingår. Kraven på produkterna har skruvats åt hårt nu med certifieringssystem och krav från investerare. Det är komplexa frågor som behöver kopplas samman. Inledningsvis gäller det att identifiera vad som är viktigast att ta itu med.
Samma sak med digitaliseringsfrågan med allt från att skapa bra underlag tidigt i projekteringen till smart byggande, som blir allt viktigare för VVS-och VA-branschen.


Vad har du för ledarstil?

-Tydlighet i kommunikationen är viktigt och att återkoppla, verifiera och vara lyhörd. Kanske särskilt i en sådan här roll med många olika medlemmar. Det gäller att hitta minsta gemensamma nämnare för att skapa möjligheter. Och att alla vågar uttrycka behov och åsikter.


Du tillträder som vd i augusti. Vad gör du till dess?

-Jag fortsätter i med ett antal uppdrag som ska avrundas och avslutas för några fastighets- och byggbolag.

Läs också: Klimatsmarta lösningar
6 heta värmepumptrender


Vad gör du på fritiden?

-Jag idrottar mycket och har varit verksam inom ungdomsidrotten som tränare och ledare. Föreningsliv har alltid legat mig varmt om hjärtat.