Logga in

Nytt energisystem ger mindre utsläpp och bättre arbetsmiljö

Publicerad
15 okt 2019, 09:56

Kallt, varmt och en tredje ledning med ljummet.

Tre kontorshus på det gamla varvsområdet Lindholmen i Göteborg får en ny typ av energisystem. Det nya systemet ska leda till att utsläppen av koldioxid halveras och ger samtidigt bättre inomhusluft.

Ny IMD-teknik gör det lönsamt att spara vatten

Det menar fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som är med och utvecklar området, och introducerar den nya tekniken i landet.

Morgan Westlund. Foto: Atrium Ljungberg– Det känns otroligt kul att vara med och utveckla en helt ny typ av klimatsmart energilösning. Flera andra aktörer i Göteborg har hört av sig om möjligheten att införa samma system i sina fastigheter, så förhoppningsvis inspirerar vi fler till att tänka hållbart, säger Morgan Westlund, fastighetschef för Göteborg på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

Här är de lönsamma åtgärderna som missas

Fastigheterna på Lindholmen har serverhallar som måste hållas kalla året runt, och laboratorier som måste ha minst 40 grader varmt. Därutöver finns kontorsmiljöer med skiftande behov beroende på exempelvis utomhustemperatur.

I nära samarbete med flera leverantörer har Atrium Ljungberg utvecklat ett sätt att nyttja den överskottskyla och -värme som bildas inom fastigheterna. Med hjälp av en kylvärmepump och ett tredje rörstråk med ljummet vatten som kompletterar slingorna med kallt och varmt vatten, tas energin om hand mer effektivt och inomhusklimatet blir mer stabilt, menar Atrium Ljungberg.

Genom att ha ett rörstråk mellan tre huskroppar utnyttjas skillnaderna optimalt och rören fungerar också som ackumulatortankar där den överskottsenergi som inte behövs omgående lagras för att kunna återanvändas senare.

Ny teknik kapade 90 procent av energianvändningen

Vinsterna med det nya systemet är flera. Förutom att koldioxidutsläppen halveras när fastigheterna undviker att använda nyproducerad energi har arbetsmiljön förbättrats för de som jobbar i husen.