Logga in

Klassisk idrottsplats värms och kyls med DLE-teknik

Publicerad
10 jun 2021, 09:45

Den klassiska idrottsplatsen Studenternas i Uppsala rustas upp med egenutvecklad teknik från Labkyl.  

Den 111-åriga arenan är traditionellt mest förknippad med bandyfinaler, men har bytt utseende och karaktär de senaste åren. När om- och tillbyggnaderna är helt klara kommer den rymma två bandyplaner, en fotbollsstadion och andra lokaler för idrott och kommersiella syften.

Läs också:
”Kraven på produkterna har skruvats åt hårt nu”

Läs också:
400 miljoner kronor till energieffektivisering och förnybar el

Labkyl fick i slutet av förra året i uppdrag av Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter AB att installera teknik som ska båda kyla ned och värma upp nya Studenternas. Företaget installerade under våren två DLE-aggregat på 1 200 kilowatt styck. De bidrar med kyla till bandyplaner och luftkonditionering under varmare väder och värme till konstgräsplanen så att den kan användas även vintertid. Kylmaskinerna står i en ny teknikbyggnad som har en kulvert till huvudbyggnaden.

Läs också:
Assemblin bygger klimatsmart i Stockholms City

DLE-tekniken har utvecklats av Labkyl de senaste åren. Företaget kallar det för ”världens främsta kyl- och värmepumpsaggregat” och skriver på sin hemsida att DLE-värmepumpen klarar att stå för hundra procent av en fastighets behov av värme och kyla. Det genom att den har kapacitet för högre framledningstemperaturer än normala pumpar. DLE använder koldioxid istället för syntetiska köldmedier och kan skapa temperaturer mellan 40 minusgrader och 90 plusgrader.