Logga in

Jobbet blev en överraskning: ”Oj vad rörigt, ordagrant, det här var”

Publicerad
29 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
26 apr 2024

De skulle fixa ventilationen till ett nytt varuhuslager. Det var mycket som behövde göras, men att det skulle bli så krångligt var montörerna inte beredda på. 

Installatörerna på DME Ventilationsmontage var inhyrda för att jobba med Elgigantens nya lagerlokaler i Jönköping. När de kom dit var det första intrycket glädjande – här fanns riktigt gott om utrymme och högt i tak för att göra dragningarna. Men jobbet skulle visa sig kräva betydligt mer tänkande och planerande än vad de trott. 

Läs också:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Läs också:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

– När vi fick börja montera de stora stråken från fläktrummen tänkte man att det här blir kanon. Men när man väl kollade på 3D-ritningarna såg man att oj vad rörigt, ordagrant, det här var, säger ledande montören Tarkki Tarkki. 

Det var sprinkler som gick i vägen och golv som inte var färdiggjutna. Det krävde en hel del löses på plats-arbete. 

– Vi fick göra många ändringar och dra om lite stråk efter eget huvud. Det var ett roligt jobb när man väl kom i gång och när snickarna kom ifatt, säger Tarkki Tarkki. 

Hur långa stråk drog ni? 

– Det är svårt att uppskatta, men det var många meter man drog både med stora och små dimensioner, vi gjorde 630 och nedåt, inte större än så även om det kanske ser ut så på bilderna. Om jag minns rätt var hela lokalerna 90 000 kvadrat med kontor. 

Uppdraget var att fixa ventilation till Elgigantens nya lagerlokal. Foto: Privat/DME.

Vad var det som gjorde uppdraget kul?

– Att man fick tänka till och fundera, tänka att om vi gör så och så i stället, drar där och sätter böj … och sedan hamnade rätt i slutändan. Allt löste sig på plats och vi kände att vi hade stort förtroende från uppdragsgivarna. 

Har du något favoritjobb du minns med extra värme?

– Det var när vi byggde om en båt som går mellan Helsingborg och Helsingör. Den skulle göras om till hundra procent eldrift och vi jobbade i en container med kylsystem för batteripack och sådant. Det var ett utmanande och roligt jobb som jag var med i början av. 

Läs också:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Varför var det så speciellt?

– Det är inte ofta man är på en båt och jobbar. Miljön var speciell, det byggdes så mycket inne i containern som vi monterade inne i. Det var verkligen trångt och man fick tänka till extra mycket hur man skulle sy ihop grejerna. Nu är den eldrivna båten klar och glider fram där i Öresund. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.