Logga in

Nybyggda anläggningen hyllas: ”Det är lite rörporr faktiskt”

Publicerad
27 nov 2023, 10:18
| Uppdaterad
1 dec 2023

Han byggde en del av värmesystemet till ett köpcentrum och fick rycka in med kapen när utrymmet blev för trångt. Resultatet – lite rörporr, faktiskt, både enligt montören själv och reaktionerna.

Michael Hultgren är VVS-montör på Åland och det var där, i Mariehamn, som han gjorde jobbet vi ser på bilden. Han förklarar:

– Det här är en nybyggd anläggning som jag gjorde med primärvärme, sekundärvärme, KV, VV och VVC. Det var två stycken prefab-markvärmeshuntar som inte riktigt passade in i den här anläggningen, så det var bara att sätta kapen i dem och bygga om lite grann. 

Läs också:
”Det var jätteroligt och hemskt”

Läs också:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Vad är det för plats det här är gjort på?

– Det är entrévärme till ett köpcentrum och lägenheter mitt i Mariehamn.

Vad var det för problem som du behövde lösa här?

– Anslutningen är tänkt att göras underifrån. Men på den lilla yta som fanns för att få plats med allt som hör till blev det i stället en sidoanslutning med liggande expansionskärl. Då blev de väldigt lätta att få ur luften ur också. 

Var det något som var extra knepigt att fixa?

– Det var utrymmesbristen som var det knepiga. Anslutningspunkterna var standard höger/vänster-anslutningar underifrån med expansionskärlet hängande på vänstersidan. Så för att få allt så kompakt som möjligt så var det fantasi och lite Mapress-delar som gällde.

Hur blev resultatet tycker du, ”rörporr” var det någon som skrev på Facebook?

– Ja, men det är nog lite rörporr faktiskt alltså. 

Läs också:
”Det roligaste var att få vara kreativ och klura ut bra lösningar”

Hur är det att få göra sådana här jobb?

– Det är förstås tillfredsställande om installationen ser ut som ett konstverk när man är färdig. Då vågar man ju skriva sitt namn på den.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.