Logga in

”Överkroppen är typ en Uddeholmare som jag fick modifiera en hel del”

Publicerad
8 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
6 apr 2024

Han sickar plåtar hela dagarna, men det räckte inte. På kvällarna byggde isoleringsmontören en fullskalig riddarrustning – med en detalj som får kollegorna att hoppa högt. 

Det började med att Greger Meeks, isoleringsmontör i Mariestad, såg ett klipp på Youtube om en kille som byggde en rustningshandske. Han undrade om han skulle kunna göra en själv. Sagt och gjort. 

– Lederna är lite tajta men det går att röra fingrarna, med lite hjälp. Jag bytte ut lite detaljer till koppar, säger han om skapelsen.

Minnesvärd installation:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Mer rörkonst:
”Folk började mäta, vända och vrida på stolarna”

När handsken var klar växte tanken till att göra en hel rustning. Sagt och gjort även där. Efter handsken plockade han fram ett gammalt byxrör. 

– Jag satte ben på det och insåg att det var för rakt. Då gjorde jag 90 graders böjar och nitade ihop dem och gjorde urklipp för vaden och låret. Överkroppen är en Uddeholmare, typ, som jag fick modifiera en hel del innan jag fick rätt höjd, säger Greger Meeks. 

Bygget började med en idé om en rustningshandske och gick vidare med byxrör. Foto: Privat

Och sedan?

– Jag tyckte att rustningen såg för rak och tråkig ut så jag gjorde konor som typ en kjol med stansade bulor som jag fräste i en träkloss som mothåll så att den skulle få någon typ av mönster. Jag gjorde koniska böjar till axlar och armbågar men var inte nöjd med vinklarna och fick göra nya.

Rustningen står i verkstaden och har röda lysande ögon, har den skrämt upp någon?

– Ögonen blev en kul grej. Det sitter en rörelsevakt som tänder ögonen när du är ett par steg in i verkstaden. Den första killen som kom på måndag morgon hoppade högt!

De röda ögonen tänds när någon närmar sig riddaren, vilket överrumplade vissa på arbetsplatsen. Foto: Privat

Hur mycket tid har du lagt ned på rustningen? 

– Jag började i mellandagarna och har sedan varit på firman i princip varje helg typ sex timmar och två kvällar i veckan fram till förra veckan. Det blir väl 150 timmar. Behöver jag säga att jag har en bra fru…

Roliga lösningar:
”Lite fantasi löste problemet – det är det bästa med yrket”

Några planer på nya projekt i den här stilen?

– Jag har svårt för att sitta stilla längre perioder. Håller på med lite olika saker, men inget som har med plåt att göra. Frun vill ha en kaffefilter-hållare i koppar till lägenheten i Grekland, det måste jag fixa…

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.