Logga in

”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Publicerad
9 maj 2022, 06:00

Hallå där Fredrik Larsson, VVS-montör i Kristinehamn, som ägnade extra mycket tid åt att få ihop funktion med estetik i sin första undercentral.

Var byggde ni det här rummet?

– Det var ett annat företag som hade själva uppdraget och anlitade oss. Det är en i en lagerlokal, ett nybygge där jag var ledande montör. Jag höll i det tillsammans med min projektledare på Bankeryds rör. 

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Läs också:
”Det var väldigt smäckert, vi fick fria händer”

Det var din första undercentral?

– Ja, första gången som jag har fått göra allt från scratch, innan har jag varit med och börjat men aldrig fått färdigställa rummet helt och hållet. Här fick man chans att köra sitt eget race och styra upp allt själv. 

Fredrik Larsson. Foto: PRIVAT.

Var det roligt? 

– Ja jag kände mig bekväm i den rollen och nyckeln till det är bra kommunikation med byggaren och projektledaren. Att alltid ha framförhållning och en god dialog. 

Var det något som var tufft att få klart?

– Håltagningen, det var 18 toaletter på en liten yta och då är det inte bara att göra hål och klippa vajrar hit och dit. Även om man har ritning och går efter den så kanske inte allt passar i håldäcket. Då får man planera och försöka få ihop det så att inte blir alltför konstigt.

Hur gick det?

– Jag är jättenöjd med resultatet, det blev knappt några besiktningsanmärkningar. Vi fick ihop det bra och det var ett väldigt roligt projekt. På slutet blev det lite bemanningsproblem och då gick projektledaren in med ett par gubbar och körde det sista en helg. Det var starkt av dem att hoppa in och slita så där.

Läs också:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Vilka estetiska val gjorde ni?

– Allt som är vitt är rillade rör och det går åt en del rilldelar. Det var mycket planering i början för att få ihop alla komponenter. Även om man har 3D-modeller så ska grejerna in i flödesschemat och det är inte alltid alla förstår hur mycket plats det egentligen tar. Vi ville bygga allt symmetriskt, det uppskattas alltid. Det spelar roll både för funktionen, man ska komma åt pumpar och allt annat lätt, men också för det estetiska. Därför tog det lite extra tid, för vi ville få ihop det funktionella med det estetiska.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.