Logga in

”Det är inte ofta man får dra synliga rör längre”

Publicerad
13 nov 2023, 06:01

Kunden satsade stort på att installationerna skulle passa in i sekelskiftesmiljön. Tack vare det fick VVS-montören gå loss ordentligt när han fixade värmen på gården.

Thomas Andersson i Nykvarn har jobbat som VVS-montör i närmare två decennier. Sedan tre år tillbaka är han också egenföretagare och det var som sådan han nyligen kallades in till ett större uppdrag på en sekelskiftesgård i Sörmland.

Mer rörskryt:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Njuter av rörkonst:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Vad var det för jobb du skulle göra?

– Det var nya värmestammar i hela huset. Det inkluderade installation av de fina Lenhovdaradiatorerna och gamla fina slottsvred. Dessutom rördragning på gammalt vis, så att det ska synas, med kopparrör. 

Lenhovdaradiatorer med slottsvred. Foto: Privat.

Vad hade kunden för önskemål?

– Hon var väldigt mån om att behålla den gamla känslan. De har renoverat hela huset på ett sätt som ska bevara den gamla stilen. Till exempel beställde hon elementen från Lenhovdafabriken och lät lacka dem i olika färger beroende på var de skulle sitta. På vissa ställen, som vid en bröstlist, har det varit grått på väggen. Då har hon lackat de elementen i grå nyans. I hallen fanns en röd tapet och då lackades elementen för att smälta in i det. Hon har ett väldigt bra öga för design, det är kul att jobba hemma hos en familj som ser och uppskattar det vackra. 

Hur var det här uppdraget för dig?

– Det sticker ut jämfört med det man annars gör i dag. Man vill gärna ha värme och vatten men rören får inte synas. Då är det roligt att få göra sådant här och dra fram kopparrör och göra bockar. Det är riktigt hantverk och det blir lite konst av det. 

Hela husets värmesystem byttes ut. Foto: Privat.

Du har varit länge i branschen men startade eget just som pandemin slog till, hur har de första åren varit?

– Det har varit tre år av ren berg-och-dalbana med coronaviruset, krig och annat som har gjort att folk hållit tillbaka sina renoveringsprojekt. Samtidigt har det varit alldeles för mycket jobb vissa månader. Det har påverkat alla men som egenföretagare har det varit utmanande att hålla balansen. Förhoppningsvis blir allt bättre för alla snart.

Han imponerade på kunden:
”Det blev ett jäkla spring med folk han skulle visa rummet för”

Vad är det bästa med att vara VVS-montör?

– Yrket är väldigt speciellt, du kan aldrig bli fullärd. Branschen utvecklas och du måste ständigt uppdateras kring regler och normer som kommer och går och produkter som utvecklas.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.