Logga in

”När jag såg ritningen tänkte jag: Shit, hur ska vi få ihop det här?”

Publicerad
18 dec 2023, 06:05
| Uppdaterad
14 dec 2023

Ventilationsmontören gruvade sig över utrymmesbrist och tidspanik. Men jobbet i fläktrummet gick mycket bättre än väntat och resultatet drar ned applåder från läktarna.

Pontus Büttner, ventilationsmontör i Växjö, visade bilder på från ett fläktrum i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser och fick gott om glada tillrop av folk som gillade vad de såg.

Fler jobb som gett huvudbry:
”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”

Mer rörskryt:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Vad är det för jobb vi ser på bilderna? 

– Det är ett projekt i Älmhult där vi gör en tillbyggnad till en ny skola. Jag är ledande montör. Det här utrymmet är ett av tre fläktrum i fastigheten, det är väl på 300-400 kvadratmeter ungefär. 

Montörerna som gjorde jobbet: André Johannesson, Pontus Büttner och Jonathan Tellström. Foto: Privat

Hur var det att ta sig an det här uppdraget?

– När jag tittade på ritningen första gången så tänkte jag ”shit, hur ska vi få ihop det här?”. Och när jag såg tidplanen undrade jag hur vi skulle hinna med den här etappen. Men när vi väl började montera ihop det så gick det jättebra. Det är stora, fina dragningar och gott om plats i själva rummet från början. Det gick lättare och snabbare än jag trodde att det skulle göra. På ritningen är allt en enda soppa.

Vad var det som gjorde att det gick smidigare än befarat?

– Det är många dragningar som bara är rakt fram i princip och det går ganska snabbt. Det är inte så mycket S-böjar hit och dit, det såg mycket värre ut på förhand än vad det var. 

Fläktrummet är ett av tre som färdigställs på skolan. Foto: Privat

Var det något som stod ut som extra besvärligt?

– Det var väldigt mycket material att hantera, jag vet inte hur många meter rör vi har burit. Vi la allt på taket utanför fläktrummet och när vi sysslade med det undrade man också hur vi skulle få plats med allt.

Hur lång tid tog det?

– Det cirkulära jobbet tog väl ett par veckor för två gubbar, sedan har vi haft aggregaten som ställts på plats och rektangulära kanaler, det tog någon vecka till, så ungefär tre och en halv vecka totalt kanske. 

Ventilationsmontörerna jobbade med kanaler på upp till 630 millimeter. Foto: Privat

Vilka dimensioner har ni haft att tampas med?

– Det är ganska stora kanaler, 630 och 500 dimensionsmässigt på det cirkulära. Det är inga konstigheter, det är mest att det är många stammar. Samtidigt var det en ynnest att få jobba i ett fläktrum som är så stort, för ofta är det trångt och ont om plats. Vi var först på plats, vi som skulle göra ventilationen. Det är inte alltid man är det heller. 

Är ni färdiga nu?

– Vi har gjort den andra etappen och är inne på den tredje och sista och knackar kanaler. Vi har fram till jul ungefär innan vi ska vara klara. Det är lite småpill kvar, det ska kanalmärkas och sättas lite galler och don. 

Fläktrummet är runt 300-400 kvadratmeter stort och tillhör en blivande skola. Foto: Privat

Det gällde att tänka snabbt:
Här gällde LPP i överflöd: ”Vi har satts på prov”

Ni har fått mycket beröm på nätet, hur känns det?

– Det var jättemånga som skrev när jag lagt upp det här på Facebook och jag skickade direkt till mina montörer och sa åt dem att kolla in det och ta åt sig. Jag tycker själv att det är roligt att se sådana här arbeten som andra gjort också så jag kan förstå att det uppskattas. Jag vill gärna lyfta fram mina kolleger och montörer som gjort det mesta av jobbet, det är de som ska ha credden. Det är ruskigt bra jobbat, både estetiskt och tidsmässigt. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.