Logga in

”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Publicerad
30 maj 2022, 09:15

Hallå där Martin Hedberg, vd för Hedbergs Rör i Bollnäs, som byggde en ovanlig detalj i ett badrum. 

Ni gjorde en handdukstork av hårdlödda kopparrör, vems idé var det?

– Det var på kundens initiativ. Han hade en vision om hur han ville att det skulle se ut och vi fick komma med förslag på vad som var möjligt att göra och inte. Han skulle ha en handdukstork i koppar och han ville inte ha med några pressdelar för det tyckte han var för fult. Helst ville han ha grova rör och att det skulle lödas ihop.

Läs mer rörskryt:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Mer rörkonst:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Hur gjorde ni?

– Vi åkte ut till kunden och mätte upp och gjorde en skiss. Sedan beställde vi hem material och gjorde en mall av en plywoodskiva och ritade upp hur resultatet skulle bli. Vi använde 54 millimeters kopparrör till handdukstorken och sedan drog vi stagen emellan med 22 millimeter. Vi använde uppkragningsmaskiner för att slippa ha en massa t-rör och så hårdlödde vi ihop allting. 

Var det något som var särskilt tufft att få till?

– Vi stod i några timmar med polermaskin för att polera upp det, det tog tid. Men det blev jättebra till slut. Med den här metoden så blir det också väldigt noga att göra på millimetern rätt från början och det är inte så ofta man använder lödmetoder nu. Men det var bra att fräscha upp minnet om hur man gör även om det var tidskrävande.

Har ni gjort något sådant här förut?

– Jag har aldrig fått ett sådant uppdrag någon gång förut, men vi har fått fin respons på bilderna. Det verkar ha blivit uppskattat så det kanske blir någon till.

Vad innebar kopparrören för handdukstorkens funktion?

– Den gav ifrån sig något enormt med värme, det blev väldigt varmt i det där lilla badrummet. Vi fick sätta en termostat på den i efterhand, kunden skulle inte ha någon sådan först men det behövdes. 

Läs mer rörskryt:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

Kommer rören behöva extra tillsyn för att fortsätta vara snygga?

– Ja vi har fått tala om för kunden att det behövs en del putsande med den där för den kommer att få patina med tiden.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.