Logga in

”Man sliter sitt obefintliga hår – men svåra jobb är roligast”

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
9 feb 2024

Han svor och räknade, svor och räknade. Men när det trånga teknikrummet till slut var färdigt kunde VVS-montören se tillbaka på ett ovanligt roligt uppdrag. 

Tony Lannemar är VVS-montör på Nytorps rör i Stockholm och ser tillbaka på ett jobb i en fin villa i Stockholm. Där lät ägarna renovera hela huset. 

Vad kan du berätta om platsen?

– Det här är nere i ett teknikrum som ligger i anslutning till garaget. Bilderna är tagna från garaget, det ska upp en vägg där men den var inte uppsatt än för att vi skulle få ned grejerna dit. 

Vad var ert uppdrag här?

– Det var att bygga värmen och undercentralen. Det fanns en gränsdragning där en annan rörmokare gjorde själva huset, vi samarbetade med honom för att komma överens och få rätt ordningar på de olika rören. 

Färdig undercentral. Foto: Nytorps rör

Vad satte ni in här?

– Det är en bergvärmepump, två stycken varmvattenberedare, en UKV och sedan är det en liten beredare för VVC och så finns det frikyla på kalla sidan.

Hur fick ni in allt som behövdes?

– Det var så trångt och man vill inte att det ska krocka. Se på bilderna där rören går på kortväggen, där vill jag inte att de ska korsa varandra så då planerar jag noga för att allt ska ligga i rätt ordning. Jag jobbade med en tjej som heter Lisa Vikström, hon är lite mer så att hon vill jobba hela tiden medan jag gärna står och klurar. Så jag klurade ut någonting och satte henne på att göra det och så klurade jag på nästa grej under tiden.

Montörskollegorna Lisa VIkström och Tony Lannemar jobbade tillsammans på projektet. Foto: Privat

Var det ett hemskt eller hemskt roligt rum att göra?

– I slutändan är ju de svåra jobben roligast. Man svär och sliter sitt obefintliga hår i början men på slutet när man har fått till det så är det roligt. De vanliga värmepumparna som ska gå snabbt är ju ingenting man kommer ihåg direkt. Det är snarare de här jobben när det är krångligt och trångt som man minns.

Det krångliga är i slutändan också det roligaste i yrket, tycker Tony Lannemar. Foto: Nytorps rör

Varför är det så kul?

– Det är en form av kreativitet som får utlopp. Jag vill inte gå så långt att kalla det konstnärligt men det är något åt det hållet, inte minst när det blir fint också. För mig är det väldigt tillfredsställande om man nu kan säga det om en värmeanläggning. Min firma sätter mig på sådana här jobb också och ger mig den tid jag behöver för att göra det bra. Det är en förmån att få ha det så. 

Är du nöjd med hur det blev i den här villan?

– Jag är hyfsat nöjd, allting är inte hundraprocentigt. Det finns saker som jag hade kunnat göra ännu lite bättre men med tanke på förutsättningarna så är jag nöjd. 98 procent nöjd.  

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.