Hårda krav i kycklingstallet: ”Jag tror det gick åt 28 kulventiler”
VVS-firman fick i uppdrag att lösa problem med bakterier i vattnet. Lokalens sköra invånare gjorde att installatörerna fick tänka till extra mycket och lösa problem på plats.
Max Alexandersson är VVS-montör på Rörfixarna i Hjo och var nyligen ute på ett jobb i ett kycklingstall som hade haft problem med sitt vatten.
När jobbet överraskar:
”Det var jätteroligt och hemskt”
Svårlösligt:
”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”
– Stallet har eget vatten och de små kycklingarna är känsliga för bakterier. Då installerade vi fyra stycken UV-filter in till varje avdelning i stallet, berättar han.
Hur är det att arbeta i en sådan miljö?
– Det är massor man måste tänka på. Det får inte bli några luftfickor i UV-filtren. För att kunna byta UV-lamporna måste utrymmet runt omkring vara fritt så att inget tar emot när man drar ur dem. Ett filter behöver rätt så mycket plats och på det här stället hade vi inte det, vi fick flytta på en del grejor. Miljön är väldigt utsatt, när vi skulle gå in i kycklingstallarna fick vi inte ha våra vanliga smutsiga skor och kläder. Det var mycket att tänka på med hygienen för att förhindra att bakterier kom in.
”Till slut kom vi fram till en plan men när vi började arbeta efter den så såg vi fler problem och då fick man lösa det allt eftersom.”
Vad var det som behövde göras?
– Elektrikern fick komma och flytta elcentraler och uttag och vi flyttade om dosatroner som vid behov kör in medicin i vattnet som kycklingarna dricker. Vi skulle först bara ha använt en vägg men vi fick använda den andra också även om det inte var tänkt.
Hur gjorde ni för att lösa problemen?
– Vi stod nog minst en timme eller två i alla fall och planerade på plats. Till slut kom vi fram till en plan men när vi började arbeta efter den så såg vi fler problem och då fick man lösa det allt eftersom. Den första idén man har funkar inte alltid, det märker man när man börjar jobba.
Hur lång tid tog det här?
– Vi åkte väl dit vid åtta på morgonen och därifrån runt sju på kvällen, då var allt klart.
Är du nöjd med resultatet?
– Ja, jag är nöjd och vi har fått efterrapporter från kunden som är nöjd med vattenkvaliteten efter att vi satt in filtren. Vi lyckades komprimera allt rätt bra på ytan vi hade. Jag tror det gick åt 28 kulventiler. En del utrustning tål inte miljön som är speciell och väldigt fuktig. Alla upphängningar till rören och handtag till kulventiler bytte vi ut till rostfritt. Det var många sådana detaljer.
En skönhetsupplevelse:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”
Var uppdraget mest besvärligt eller kul?
– Jag tycker att utmaningar är kul. Det fanns inga ritningar på någonting, det var löses på plats som gällde och det är det absolut roligaste.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen