Logga in

”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Publicerad
10 mar 2022, 06:00
| Uppdaterad
9 mar 2022

Hallå där Dennis Ljungblad, VVS-montör i Fristad, som inte bara rimmar om rör utan även dokumenterar sina snyggaste dragningar i bild.

Du har tidigare figurerat i VVS-Forum i egenskap av “rimmande rörmokaren” men du gillar det visuellt slående i yrket också?

– Ja, jag tycker att det handlar om yrkesstolthet och att ta vara på det gamla hantverket. Att bocka kopparrör kan vara en utdöende del av installationsyrket. Det försvinner allt mer eftersom installationsformerna blivit annorlunda i dag, med mycket prefab och dolda montage. 

Läs mer om gruppen Rörskryt:
”Vi vill lyfta fram yrkesskickligheten som finns i branschen”

Du publicerade nyligen en uppskattad bild i Facebook-gruppen Rörskryt, kan du berätta om den?

– Vi hade dragit ny golvvärme till en byggnation av ett rum och så fanns redan golvvärme i huset. Den satt i källarens pannrum, där hade rören dragits så att golvvärmeslangar hängde från taket som lianer, det var väldigt dåligt draget. Så vi snyggade till det och bytte placeringen på golvvärmen, med en ny fördelare och pump. Det skulle bli så fult om vi bara drog ned plastslangar på väggen, när golvvärmen inte kommer ut precis där man vill ha den så brukar vi bocka kopparrör den sträckan för att det ska bli snyggare. 

Läs mer om rimmande rörmokaren:
”Jag och mina kompisar brukar utmana varandra i rim”

Du jobbar med service, gör det att du får leva ut din kärlek till hantverket mer än om du hade sysslat med nyproduktion?

– Ja, det blir lite mer gammaldags tänk där när man jobbar på sådant som finns sedan innan. En del kunder med äldre trävillor vill helst ha gamla Lenhovdaradiatorer med slottsvred och sådant och det är väldigt roligt att få jobba med. Jag hade en kund för något år sedan som hade köpt och renoverat gamla gjutjärnsradiatorer på tassar. Vi drog kopparrör till dem som vi bockade och satt MMA:s slottsvred i guld på. Det är kul när hantverket får ta plats i hela installationen. Även rörmokeri kan bli häftigt, ibland är det som ett konstverk.

Rörskryt

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.