Logga in

”Det var precis så att det gick in – det var ett jäkla trixande”

Publicerad
9 jun 2022, 08:54

Hallå där Gert Wigh, VVS-montör i Halmstad, som förutom att svetsa snyggt fick tänka och mäta till ordentligt vid ett uppdrag i ett vattenverk.

Vad var det för uppdrag ni hade här?

– Vi på Oscar Hanson VVS satte in UV-filter i alla anläggningar hos Laholmsbuktens VA, som har hand om vattnet i Halmstad och Laholm. Vi tillverkade stativ och rubbet till filtren, gjorde allt på verkstaden och sedan var det flänsat ihop så det var ett väldigt mätande där. Vi gjorde just det här jobbet på en natt eftersom vi bröt vattnet för en hel del folk. 

Läs mer rörskryt:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Fler minnesvärda jobb:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Var det stressande att jobba medan man visste att vattnet var avstängt för många?

– Det var det ju, men tack vare att jag hade mätt noga innan så allt stämde på millimetern så klaffade det. Jag hade tillverkat alla bitar, det var väldigt många, och det var precis så att de gick in i lokalen överhuvudtaget och jag var orolig för att de inte skulle passa. Det var ett jäkla trixande. 

Kunden ville absolut ha byxrör, vad berodde det på?

– Det hade nog med flödena att göra, därför fick vi tillverka de här byxrören. De hade för sig att det skulle tappa i flöde annars. Förr hade man svängda avstick, det har man inte i  dag, man sätter bara enkla T-rör. 

VVS-montörerna Gert Wigh och Martin Karlsson. Uppdraget var att installera dubbla UV-aggregat i DN250. Kunden ville bestämt ha byxrör istället för T-rör. Foto: PRIVAT.

Varför det?

– Jag tror det har med tiden att göra, det är inte många som håller på med det här filandet på bitar och att tillverka saker, det ska bara gå fort i dag och tryckas ihop, det ligger lite i tiden. En annan tillhör den halvgamla stammen så jag har en fot i varje period.

Hur gjorde ni byxrören?

– För att skära ut själva byxrören använde jag ett laserpass. Jag ställde böjarna på en bänk och riggade laserpasset så att jag såg var jag skulle rita av så att det stämde. Ju större dimensioner desto mer noggrann måste man vara med millimetrarna. Det är inga 15-rör som går att böja till direkt. Men jag kör mest industri och har erfarenhet av att vara svetsande industrimontör och jobba med större grejer.

Läs också:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Vad tyckte du om jobbet?

– Det var väldigt roligt för vi gjorde både rostfria stativ och tillverkade i princip allting. Vi hade en nästan tom lokal att använda och det var tacksamt.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.