Logga in

”Det är första gången vi använder sådana rör”

Publicerad
9 aug 2023, 08:24

De planerade i veckor innan men det mesta fick ändå lösas på plats. När Viktor Breitholtz och hans kollegor satte tänderna i ett stort projekt för att ta vara på energin i frånluften fick de kämpa på flera sätt för att lyckas. 

Du jobbar på Rex rör och värmepumpsteknik i Sundsvall och ni börjar bli klara med ett uppdrag som blir minnesvärt, vad är det?

– Vi är underentreprenörer i projektet med två likadana fastigheter, lägenhetshus på sju våningar med fjärrvärme. Vi ska ta tillvara på värmen från frånluften med hjälp av ett nytt ventilationsaggregat och en värmepump, typ bergvärmepump. Så istället för borrhål så använder man frånluft som energikälla. 

Mer rörskryt:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Fler nya rörupplevelser:
”Det här rörsystemet är inte så vanligt”

Hur har ni gått tillväga?

– Vi har använt de utrymmen som finns, till exempel används sopnedkasten inte längre så det är som ett tomt schakt från källaren till vinden. Vi kunde krypa in på vinden och knacka fram en öppning, såga hål i yttertaket så att vi kom ut. Sedan drar vi rör utvändigt på stödfötter som vi har byggt ihop. Rördragningen på taket är kanske 60 meter lång och viker av på tre ställen och det är två identiska hus.

Nya frånluftsaggregat med återvinningsbatteri. Ett maskinrum lämnades tomt efter att hissar renoverats och kan därför användas som fläktrum nu. Foto: PRIVAT.

Vad är det för sorts rör?

– Det är en speciell typ av rör, det är första gången vi använder dem. Coolfit, det är som ett färdigisolerat plaströr, det är smidigt att använda istället för kopparrör som sedan ska isoleras i efterhand. Själva röret är lite dyrare men det blir färdigt i ett moment istället. Vi drar det längs yttertaket och in i tre olika fläktrum i trappuppgångarna. Vi har kunnat använda ett tomt maskinrum till ventilationsaggregatet, från början var planen att det skulle stå ute på taket men det passade perfekt i rummet.

Hur har arbetet varit för dig?

– Det är spännande att tänka nytt i ett större projekt, jag jobbar normalt bara i villor hos privatpersoner. Det är kul att vara på ett ställe längre än bara ett par dagar och jobba med lite nya material och ny utrustning, jag är positivt överraskad att det funkat så bra. Vi satt i många dagar och planerade vilka inköp vi skulle göra och hur vi skulle gå till väga så vi var redo när vi väl satte igång. Vi hade kunnat ta in konsulter som räknade på dimensioner och flöden men vi tyckte det var kul att lära oss själva med de hjälpmedel vi kunde hitta, få fram tryckfall och flöden och sådant. Det kanske vi har igen om det blir fler liknande projekt framöver.

Det blev runt 60 meters rördragning uppe på taket med fin Sundsvallsutsikt. Foto: PRIVAT.

Vilken effekt räknar ni med att förändringen får?

– Framtiden får utvisa hur mycket man sparar på det där men det känns lovande. Det brukar vara höga flöden på luften i sådana här fastigheter. Hela husen får nya styr- och reglersystem, det är inte bara värmepumpen som sparar energi utan smartare reglering med givare i varje lägenhet. Det blir mindre energislöseri.

Jobb man minns:
”Det var jätteroligt och hemskt”

Var det något moment som innebar problem?

– Vi sågade hål i taket, då var man lite orolig att det skulle regna in, men det har varit solsken nästan varje dag under hela våren. En annan sak som var ny för mig var arbete på hög höjd, vi jobbar oftast i pannrum och så var man plötsligt 20 meter upp i luften på ett tak. Vi fick gå en kurs i arbete på hög höjd och så, så vi var lite förberedda. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.