Logga in

”Det här rörsystemet är inte så vanligt”

Publicerad
23 maj 2022, 06:00
| Uppdaterad
16 maj 2022

När montörerna skulle bygga upp ett bryggeri använde de ganska ovanliga förisolerade rör till kylsystem. Och ja, de fick provsmaka ölen. 

Hallå där, Marcel som är VVS-montör i Linköping och var med och byggde ett lokalt bryggeris nya anläggning. Hur var det?

– Jag gillade det här jobbet, under månaden vi arbetade där så började de med sin jäsning och det luktade färskt bröd hela tiden. Jag visste inte innan hur man gör öl men medan vi var där så såg vi hela processen.

Läs mer rörskryt:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Vad gjorde ni i lokalerna?

– Det hade varit ett slakteri där förr i tiden och vi började från noll med anläggningen. För att kyla ned jäst och malt till alla tankar så hittade vi ett system som heter GF Coolfit 4.0, det är förisolerade plaströr där man inte förlorar nästan någon kyla alls, det är 95 procent effektivt. Det är inte så vanligt, det här är bara det tredje bryggeriet i hela Sverige som använder det här systemet. 

Stötte ni på några problem under arbetet?

– Det största bekymret med Coolfit är att grejerna inte finns i Sverige, de kommer från Schweiz och fraktas med lastbil så det tar ett tag innan man får dem. Det krångligaste på plats var att det var högt i tak och att vi hade svårt att bygga ställningar så jag fick klättra uppe på tankarna med en sele en del. Det gick inte mot slutet när vi skulle svetsa så till slut fick vi lösa det med en ställning ändå. 

Är det annorlunda att göra installationer i lokaler för livsmedelshantering?

– Ja man kan inte borra var som helst eller hur mycket som helst och allt är rostfritt utom kylanläggningen. När vi var färdiga fick de tvätta igenom allt tre gånger innan de kunde sätta igång och börja jäsa ölen. 

Läs om fler minnesvärda jobb:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Fick ni provsmaka något av resultatet?

– Ja vi hade jobbat en månad när de första fyra tankarna fylldes och då fick vi provdricka lite. Det var jättegott, de är duktiga. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.