Logga in

”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Publicerad
20 jun 2022, 06:00
| Uppdaterad
19 jun 2022

Någonstans i den stora sekelskiftesvillan läckte det kraftigt, men ingen visste var. Det tog en vecka av detektivarbete innan rörmokarna till slut hittade källan.

VVS-montören Dennis Ljungblad i Fristad åkte ut på ett jobb i vad han beskriver som en större direktörsvilla i Boråstrakten. Det var början på en riktig pärs. 

Fler minnesvärda jobb:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Mer rörskryt:
”Det här hade jag inte varit med om förut”

– Det var en villa på över 400 kvadratmeter från tidigt 1900-tal som hade en gigantisk läcka någonstans. Trycket kom aldrig över 0,3 bar innan det föll igen. Det tog en vecka av felsökning innan vi hittade läckan. 

Det låter som ett mastigt detektivarbete, har du varit med om något sådant tidigare?

– Nej, det är den svåraste läcka jag varit med om i min femtonåriga karriär. Det tog kanske inte en vecka i arbetstimmar, men jag var där till och från i en veckas tid. Vi använde allt från värmekamera till skyddsdräkt för att krypa i alla kryputrymmen under delar av huset. 

Varför var det så svårt att hitta problemet?

– Det fanns inga stamventiler så vi kunde inte ringa in läckan. Ingenting syntes utifrån eller på insidan. Så efter några dagar togs beslut om att montera stamventiler så att vi kunde se i vilken del av fastigheten läckan fanns. Efter att vi monterat fyra ventiler kunde vi ringa in läckan till en del av källaren. Sedan fick vi gå längs väggarna och lyssna efter ljud.

Och då…

– Då hittade vi den. Bakom bastupanelen fanns en isolerad kakelvägg, det hade varit kylrum där tidigare. Vi fick riva oss in med tigersåg och bilmaskin först genom bastupanel, kakel, 15 centimeters korkisolering och till slut en tegelvägg. Innanför där var läckan. 

Hur fixade ni den?

– Röret gick dolt i en vägg så vi drog nya ledningar utvändigt genom ett annat rum. Men eftersom bastu och tillhörande duschutrymme var vattenskadat så revs allt ut och gjordes om. Det som syns på bilderna är vattenrör till den nya dusch vi gjorde. 

Du tyckte inte att rördragningen blev så bra, varför inte?

– Jag var inte nöjd med hur jag hade korsat rören. Delen där jag växlade plats på varmt och kallt, där kändes det inte som att symmetrin stämde. Det blev liksom inget behagligt flyt i rördragningen där. Så därför frågade jag om råd i Rörskryt-gruppen, så att man kan göra på ett annat sätt nästa gång.

Mer rörskryt:
”Det här rörsystemet är inte så vanligt”

Fick du några bra råd från gruppen?

– Ja jag fick en del tips men också beröm, vilket var bra. Man räknar alltid med att få negativa kommentarer när man lägger ut en bild eller fråga på Facebook, men min upplevelse var att jag fick bra respons och idéer som jag kan använda till att förbättra mina rördragningar framöver.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums nystartade Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.