Logga in

Miljarder försvinner – så mycket minskar installationerna

Publicerad
28 mar 2023, 09:30

Ett minskat bostadsbyggande sätter press på installationsbranschen under resten av 2023 och uppdragen blir färre. Nästa år bryts den nedåtgående kurvan men situationen i världen gör läget osäkert.

Enligt Installatörsföretagens färska prognos över marknadsläget förväntas investeringarna i installationsbranschen minska med 6 procent under det här året jämfört med i fjol. Det beror i första hand på att det byggs färre bostäder vilket påverkar även installationsföretagen. 

Läs också:
Lärlingsplatserna blir fler igen efter coronatappet

Läs också:
Leveranstiderna tvingade honom sälja firman

– När jag talar med våra medlemmar så har de flesta mycket att göra fortfarande. Men det vill till att bostadsbyggandet kommer igång för att vi ska komma tillbaka till samma nivå som vi har nu, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Det är främst ventilation samt VS, 13 respektive 11 procent minus, som backar. Bara kylinstallationer ökar i år, om än blygsamt med 2 procent.

Nedgången väntas bli bruten redan nästa år. Enligt prognosen ökar investeringarna med 3 procent under 2024 jämfört med i år. Det kan låta positivt, men ökningen är inte tillräckligt stor för att komma tillbaka till nuvarande läge, vilket bekymrar IN.

IN:s vd Ola Månsson.

En risk som Ola Månsson ser är att företag drar in på lärlingar. Svårigheter att skaffa en lärlingsplats riskerar att få ungdomar att lämna branschen och det kan vara svårt att locka tillbaka dem när de väl vänt sig till ett annat yrke.

– Vår bransch saknar resurser och det får inte bli så att vi tappar årskullar av lärlingar som ska in i branschen på grund av en ekonomisk nedgång som är temporär, det har vi inte råd med, säger han.

I rapporten svarar en stor majoritet av installationsföretagen inom både el och VVS att de har mycket svårt att rekrytera montörer. Bara några få procent säger att de inte har svårt att hitta den sortens personal.

Behöver montörer vara oroliga för sina jobb just nu?

– En duktig montör har alltid jobb. Men där man är avhängig bostadsbyggandet just nu så kan det ju bli varsel. Vi lever i en osäker tid, säger Ola Månsson.

Hur jobbar IN för att möta den här utvecklingen?

– Vi jobbar stenhårt för att få utbildningsplatser och för att få rotavdraget höjt till 50 procent för energieffektiviserande åtgärder. Hushållen har så knapra kassor nu att investeringar bara görs om det finns incitament för dem. Som konjunkturutjämnare och för att få bort svart arbetskraft så är rotavdraget ett väldigt bra verktyg. Då menar jag inte för några lyxrenoveringar utan för dem som ser om sitt värmesystem och isolering etcetera. Sedan tror jag att vi i Sverige ska fundera över våra lån. I Tyskland har de särskilda lån för småhus- och bostadsrättsägare som ska göra energieffektiviserande åtgärder till exempel.

Läs också:
Så många installatörer har varslats och korttidspermitterats

Ser ni nästa års väntade uppgång som något att jubla över eller är det fortsatt sammanbitet?

– Jag tror att man ska vara väldigt sammanbiten dessa tider för vi vet inte vad som kommer att hända. Det här är nog den svåraste prognosen som går att göra. Vi vet inte om kriget i Ukraina upphör, vi vet inte om vi får ned inflationen och därför inte om vi får ned räntorna. Om jag drev eget företag skulle jag verkligen se över mina kostnader och effektiviteten.

Här kan du läsa hela rapporten.

Investeringar i installationsbranschen 2022 samt prognoser för 2023 och 2024:

Elinstallationer: 

2022: 73 038 Mkr 2023: – 6 procent. 2024: + 2 procent.

Värme och sanitet:

2022: 50540 Mkr 2023: – 11 procent. 2024: + 2 procent.

Ventilation: 

2022: 20 021 Mkr. 2023: – 13 procent. 2024: + 2 procent.

Kyla:

2022: 10 810 Mkr. 2023: + 2 procent. 2024: + 5 procent

Källa: Marknadsläget mars 2023 av Installatörsföretagen.