Logga in

”Jag är en positiv och engagerad ledare – rak och tydlig”

Publicerad
4 jul 2024, 13:30
| Uppdaterad
9 jul 2024

Hon började sin yrkesbana som elektriker, har haft en rad chefsuppdrag i energibranschen – och blir nu vd för Installatörsföretagen. Men vad ser Saira Alladin som största utmaningen?

Vad fick dig att vilja ha jobbet som vd för Installatörsföretagen?

– Det är en jättespännande utmaning. Hela klimatomställningen är beroende av installationer och installatörer. Lyckas vi inte med installationerna kommer vi att få svårt att nå klimatmålen så vi kan verkligen göra skillnad och sätta installatörerna på kartan.

Vilka av dina erfarenheter kommer du att ha nytta av i det här jobbet?

– Allt jag gjort under min karriär, från jobbet som elektriker till erfarenheterna från energibranschen. Det är en bransch som gjort en resa, som ändrat hur man ser på den och som blivit central för samhället med elektrifieringen. Den resan kan jag ha nytta av för jag ser att även installatörerna behöver lyftas fram mer. Men jag kommer även ha nytta av mina erfarenheter att som ledare driva frågor om mångfald och jämställdhet för att höja attraktionsnivån.

Läs också:
Här är de 30 största företagen i branschen

Hur märks det att du jobbat med jämställdhet?

– Vi pratar om det och har satt frågan på agendan. Jag har krav på mig själv och mina medarbetare. Under en rekryteringsprocess ska man ha slutkandidater av båda könen. Finns det inte sökande får man jobba med headhunting, man måste anstränga sig. Men jämställdhet handlar också om hur vi bemöter varandra.

Du har jobbat med el och energi men vad kan du om VVS?

– Inte så mycket så det ska jag lära mig mer om. Det ska bli spännande, jag gillar helhetsperspektivet och detta är en del av samhällsplaneringen.

Vad har du gjort för analys om branschens framtid när du hoppade på jobbet?

– Att Installatörsföretagen är en möjliggörare för den gröna omställningen och jag vill vara med på den resan.

Vad är branschens största utmaningar?

– Kompetensbristen, både män och kvinnor som gör jobben. Och förstås att det sker på ett säkert sätt, det får inte gå för fort och slarvas med säkerheten.

Vad blir dina största utmaningar?

– Allt nytt jag har att lära mig men jag ser det mer som utveckling än utmaningar. Jag har en del att sätta mig in i, som att lära mig mer om kollektivavtalen så att våra medlemsföretag får rätt förutsättningar att jobba efter.

Läs en populär intervju
Värmepumps-vd:n: ”Vi har en fantastiskt låg energiförbrukning”

Hur är du som ledare?

– Jag är en positiv och engagerad ledare som har som fokus att människor runt mig ska må bra. Rak och tydlig, transparent och jobbar med ömsesidigt förtroende. Jag ger feedback och säger vad jag förväntar mig. Det kan vara jobbigt för de som inte levererar men det är så sällan. Det är frihet under ansvar, där man får friheten när man tagit ansvaret. Det är också viktigt att jobba som ett team.

Du börjar 1 oktober. Vad blir det första du gör?

– Jag kommer att behöva ha internt fokus först för att lära känna alla medarbetare och vad de jobbar med. Sen ska jag förstås lära mig mer om branschen och träffa företagen för att lära känna dem och höra vad de har för utmaningar och krav på oss.

När jag intervjuade dig i mars 2020 var du på Vattenfall eldistribution, innan du gick till Ellevio. Du pratade mycket om ett föråldrat elnät. Är det fortfarande föråldrat?

– Ja, men vi investerar i ett högt tempo, tre miljarder kronor om året bara i Stockholm så det finns en plan fram till 2030.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Jag är stolt över mycket, från det lilla till det stora. Jag är stolt över jobbet som elektriker, då jag cyklade runt i Saab-fabriken i Trollhättan och mina senare jobb. Jag är stolt över att jag utsågs till Årets kraftkvinna och stolt över det här vd-jobbet.

Vad har du gjort för misstag?

– Många, misstag är den bästa skolan, de lär man sig av. När jag var konsult på Sweco var jag ofta ensam i min roll så jag gjorde felprojekteringar och räknade fel på anbud. Entreprenadjuridik lär man sig bäst när det blir tvister. Jag har också bemött medarbetare fel men då har jag inga problem med att komma tillbaka och be om ursäkt.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

– Allt nytt jag ska få lära mig och att få vara ytterst ansvarig.

Saira Alladin 

Ålder: Fyller 46 i oktober

Familj: Två söner, snart 8 och 20 år.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Utbildning: Elektroingenjör inom elkraft.

Karriär i korthet: Elektriker på Saab, konstruktör av ställverk på ABB, konsult och chef på ÅF och Sweco, egen företagare, drift och underhållschef på Vattenfall eldistribution, chef för Asset management på Ellevio.

Aktuell: Ny vd för Installatörsföretagen som tillträder 1 oktober