Logga in

Strejken avblåst: ”Vi hade 53 minuter till godo”

Publicerad
24 maj 2023, 09:57

Det blir ingen strejk bland VVS-montörer. I sista stund kom Installatörsföretagen och Byggnads överens om ett nytt kollektivavtal.

Klockan 09.53 på onsdagen 24 maj skulle det ha blivit strejk om parterna inte enats. 1 500 installatörer runt om i landet var varslade. Men strax före deadline kom beskedet att fackförbundet Byggnads har dragit tillbaka sitt strejkvarsel.

– Vi hade 53 minuter till godo, säger Niklas Beskow, avtalsansvarig för teknikinstallationsavtalet på Installatörsföretagen, till VVS-Forum.

Niklas Beskow, Installatörsföretagen

– Det är kul att vi kan hitta en väg framåt tillsammans med Byggnads. Vi har nått ett avtal som ger oss bra förutsättningar för fortsatt goda relationer och för företagen att bedriva sin verksamhet.

Arbetsgivarna och facket har skrivit på ett nytt teknikinstallationsavtal för VVS & Kyl. Det gäller retroaktivt från 1 maj i år till den 30 april 2025. Lönemässigt följer avtalet det så kallade märket på 7,4 procents löneökningar.

Från 12 maj:
Strejkvarsel för 1500 installatörer: ”Det är oansvarigt”

Men det var inte lönefrågan som orsakade gnisslet i förhandlingarna. Det som ledde till strejkvarsel var att parterna inte såg likadant på hur man stoppar oseriösa aktörer i branschen. Byggnads menade att Installatörsföretagen inte gjorde tillräckligt för att komma åt problemet medan arbetsgivarna tycket att facket hade en orealistisk syn på företagens behov av att snabbt kunna bemanna projekt.

Vad blev genombrottet i förhandlingarna, som länge verkade låsta?

– Det är ett förhandlingsresultat. Det är eftergifter från båda håll som gör att vi har kunnat nå ett resultat. De exakta sakfrågorna kan jag inte gå in på, säger Niklas Beskow.

Bland annat ska en ny kontrollfunktion som båda parter är delaktiga i skapas, Svensk byggkontroll ska ”effektivt och snabbt” granska företag och underentreprenörer.

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Hur ser vägen framåt, som Byggnads beskriver det, ut?

– Vi upplever inte att vi har ett stort problem kring detta i dag. Och det har funnits bra regler redan sedan innan i avtalet. Vi är väldigt stolta att vi har kvar regler som underlättar ett smidigt förfarande vid anlitande av underentreprenör, säger Niklas Beskow.