Logga in

VVS-företagen oroas av färre jobb: ”Intressanta trender”

Publicerad
25 mar 2024, 06:00
| Uppdaterad
22 mar 2024

De flesta har fortfarande god ekonomi men allt fler VVS:are oroas av en minskad orderingång. Samtidigt har typen av uppdrag förändrats. Det visar en färsk enkät med företagare över hela landet.

Säker Vatten skickar varje vår och höst ut en undersökning till de 2 200 företag som man har auktoriserat för att se hur läget i branschen är. Nu har resultaten från den senaste enkäten kommit och de visar enligt Sara Lehn, vd för branschorganisationen, ”flera intressanta trender”. 

Läs också:
”Det är ingen tvekan om att vi kommer att ha färre jobb framöver”

Läs också:
Branschexperten: Så ser du över kostnaderna

– Man oroar sig i mycket högre grad för ökad orderingång nu än för stigande materialpriser och oroligheter i omvärlden. Samtidigt anger allt fler, så många som 15 procent, att det är svårt att rekrytera kompetens, vilket skulle kunna bero på en viss differentiering av branschen, säger hon i ett pressmeddelande. 

Sara Lehn, vd på Säker Vatten. Foto: Säker Vatten

Trots läget i omvärlden och konjunkturen svarar 57 procent av de tillfrågade att det ekonomiska läget i deras företag nu i mars är bra eller mycket bra.

Samtidigt är allt fler oroliga för den närmaste framtiden eftersom de får färre jobb. 39 procent av företagarna svarar att orderingången är dålig eller mycket dålig just nu. Vid samma tid förra året sa bara 25 procent det. 

Nu säger sig 38 procent ha en bra eller mycket bra orderingång, att jämföra med 50 procent förra våren.

Läs också:
”I rörbranschen söker en hel del personer jobb, det är en förändring”

En annan tydlig förändring i svaren är vilken typ av fastigheter som VVS-bolagen arbetar mest med. Enligt Säker Vatten har uppdragen tydligt förflyttats från privatbostäder mot kommersiella och offentliga fastigheter samt industrier. I höstas svarade 48 procent att de jobbade mest i privatbostäder, nu är siffran nere i 36 procent. Det tros bero på att hushållen har fått det tuffare och väntar med renoveringar av kök och bad.