Logga in

Lärlingsplatserna blir fler igen efter coronatappet

Publicerad
14 sep 2021, 11:46

Nedgången i antalet lärlingsplatser har inte blivit så stor som befarat under pandemin och siffrorna är på väg uppåt jämfört med när det var som sämst. 

Fram till slutet av augusti under coronaåret 2020 skrevs 662 lärlingsavtal i VVS-branschen. Det var en nedgång med cirka 20 procent jämfört med samma period 2019, då 828 avtal skrevs. Hittills i år, med statistik fram till den 25 augusti, har avtalen ökat igen till 763.

Läs mer om arbetsmarknaden:
”Firmorna vill bara ha färdiga montörer”

Läs mer om arbetsmarknaden:
Bonuspengar till företag som tar emot lärlingar

– Siffrorna och nedgången har inte varit jättealarmerande under pandemin, säger Henrietta Ludwig, verksamhetschef på VVS-branschens yrkesnämnd.

Minskningen av antalet platser blev inte så stor som befarat, säger hon.

– Vi följde utvecklingen väldigt noga för vi var beredda att gå in med hårdhandskar för att kunna hantera det. Men det verkar mest ha blivit en tillfällig svacka och inte så stor heller. Det är jätteskönt.

Läs mer om vägar in i branschen:
54-årige lärlingen Peter klarade slutprovet

Däremot har det visat sig värre för elever att komma ut på praktik, arbetsplatsförlagt lärande, under pandemin.

– Det är fler företagare som är tveksamma till att ta emot praktikanter än lärlingar. Det beror delvis på att APL sker under en kortare period och man måste visa mer och vara närmare en praktikant. En lärling kan arbeta till viss del själv på ett annat sätt, säger Henrietta Ludwig.