Logga in

”Här görs inga servettkalkyler längre”

Publicerad
20 jan 2023, 05:42

Familjeföretaget firar 100 år med att lämna över vd-jobbet till femte generationen. Klart VVS-Forum gjorde sällskap på tårtan för att höra om framtidsplanerna.

Det började 1922 då Axel Högberg tröttnade på textilindustrin och startade rörfirma.

Nu sitter vi här i lokalerna vid butiken i Borås 100 år och några generationer senare då Lars Högberg lämnar över vd-jobbet till sonen Robin.

Mer om anrika firmor:
De tog över ett 150-årigt familjeföretag

goda råd från de som varit med länge:
Branschrävarnas tips för en bättre injustering

– Det var inte alls självklart från början att jag skulle jobba i familjeföretaget men det blev så och sedan fick jag mer och mer ansvar. 2016 började jag kalkylera vid våra större projekt och blev inblandad i våra större affärer, fick ansvar för inköp och så småningom för upphandlingar, säger Robin Högberg som då hade ett bra bollplank i farfar Bo Högberg, nu 80 år, styrelsemedlem och fortfarande aktieägare.

Robin och Lars Högberg studerar kassaboken från 1938. Foto: Fredrik Karlsson

Men några fler familjemedlemmar finns inte i firman, den ägs och drivs av de som verkligen vill.

– Här köper man sin andel och går in och jobbar för det, säger Lars Högberg som sedan länge kamperar ihop med sonen om dagarna.

Och de är överens om att de sällan är överens.

– Vi ifrågasätter varandra hela tiden. På ett bra sätt, det är högt i tak, säger Robin som inte är helt lik sin far. Pappa chansar medan sonen kör mer på säkerhet. Robin gillar å andra att prova nya metoder. Men allt ska göras grundligt.

VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson besöker Högbergs för 100-årstårtan.

– Här görs inga servettkalkyler längre sedan Robin tagit över affärerna. Nu är våra affärer ordentligt kalkylerade och det är en stor trygghet, säger Lars.

Företaget har i dag 70 anställda med en omsättning på ungefär 150 miljoner kronor. Något som varit ganska stabilt över åren, även om det funnits toppar och dalar. Som på 90-talet med lågkonjunktur och några stora kundförluster.

– Då var vi riktigt illa ute, säger Lars.

Men företaget kom på fötter och de konstaterar att de klarar sämre år, de har ett långsiktigt ägarintresse och står inte och faller med tuffa materialprishöjningar som slog mot årets resultat eller andra motgångar.

”Vi gör väl något bra om vi funnits så här länge. Nu bygger vi vidare för att finnas i 100 år till. Folk kommer alltid att behöva vatten och värme.”

Lars högberg

Företaget är en av Comfortkedjans stora och mer engagerade medlemmar och framhåller hur mycket det nätverket ger. Det ger familjeföretaget ett större sammanhang och en trygghet för anställda som gör att uppköpsintressenter snabbt avvisas.

För Högbergs rör finns en grund i partneringprojekt med låga vinster men också väldigt låg risk, dessutom väldigt stora entreprenadprojekt i Göteborg och trogna stora kunder som de följer över ett stort område.

– Vi gör väl något bra om vi funnits så här länge. Nu bygger vi vidare för att finnas i 100 år till. Folk kommer alltid att behöva vatten och värme, säger Lars.

Läs också:
”Jag såg att det skulle bli trångt, men det blev ännu värre”

Hur länge han själv kommer att vara kvar är oklart. Han tänker sig som ägare till han är 70, arbetande 2023 och 2024, men sen, det vet han inte. Men han säger att han inte tänker dö på sin post och är nöjd över att generationsskiftet skett nu, i tid. Han har haft sin första löneförhandling med den tillträdande vd:n och kostar på sig ett råd till efterträdaren:

– Jag har varit väldigt operativ för att jag har tyckt att det varit så roligt. Men se till att ha folk som sköter projekten så du har tid att vara ledare för hela Högbergs, säger han.