Logga in

Exoskelettet tog hem guldet

Publicerad
20 apr 2021, 06:00

Hiltis exoskelett vann Nordbyggs Guldmedalj 2021 som årets mest innovativa produktnyhet 2020.

Totalt var tio bidrag nominerade till Nordbyggs Guldmedalj 2021, som är en tävling för att kora årets mest innovativa produktnyhet inom byggbranschen.

FILM: VVS-montören Mattias Mattsson testar skelettet
Så funkar exoskelettet

Läs också: Bra avlastning vid tunga moment
Skelettet som kan stötta trötta axlar

Hiltis HA EXO-O1 Exoskelett tog hem priset i hård konkurrens med bland annat Uponors kabelskydd Snipp & Snapp och Abetongs klimatförbättrade betongelement.

På grund av coronapandemin har vinnaren fått priset digitalt.

VVS-Forum har tidigare skrivit om hur VVS-montörerna på Nytorps Rör använde sig av exoskelett vid tuffa arbeten vid ombyggnaden av Henriksdals Reningsverk på gränsen mellan Stockholm och Nacka.

– Jag tycker att det är smidigt, framför allt när jag borrar i bergväggarna med tunga maskiner, säger Mattias Mattsson, VVS-montör på Nytorps Rör.

– Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt. Men det gick mycket lättare nu, det känns bekvämt, säger han och tillägger att enda nackdelen med skelettet är att det inte går att använda i trånga utrymmen.

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar.

Peter Söderberg, Nordbygg

– Utmärkande för årets kandidater till Guldmedaljen är två dimensioner av hållbarhet. Dels gå mot fossilfria produktionsmetoder i strävan att nå de allmänna klimatmålen, dels initiativ till en mer hållbar arbetsmiljö för den enskilde utföraren, säger Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.

Juryns motivering lyder:

”Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det minskar risken för förslitningsskador och ökar möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat.”