Logga in

Så vill de förändra branschen

Publicerad
4 jul 2018, 08:00

ALMEDALEN 2018 ”Det finns en orsak till sexismen, rasismen och homofobin i branschen.”

Kvinnor inom byggsektorn lyser med sin frånvaro. Cirka 2 procent av elektrikerna och bara 1 procent av VVS-montörerna är kvinnor.

Samtidigt som hälften av befolkningen står utanför installationsbranschen är kompetensbristen stor.

Det saknas 10 000 VVS- och elinstallatörer på marknaden.

Läs mer: ”Jag måste säga ifrån”

Allt detta framgick på Svensk Byggtjänsts seminarium Jämnt på jobbet i går i Almedalen.

– Vi ser jämställdhet som en otroligt viktig fråga. Metoo-uppropet satte fokus på frågan igen. Nu gäller det att få fler kvinnor att söka sig till installationsbranschen, sa Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

– Förra året dök studentflaken upp med de fruktansvärda banderollerna. Vi var tvungna att göra något akut. Då drog vi på Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet igång projektet Upplyst.

Läs mer: Rekryteringsinnovation tog guld

Satsningen ska få fler kvinnor att söka sig till elteknikbranschen och bryta den rådande machokulturen. Något liknande projekt finns ännu inte på VVS-sidan, men enligt uppgift är diskussioner med Byggnads på gång.

En annan satsning är PIIP-projektet med företagslärlingar inom elteknikbranschen där 40 procent av de sökande är kvinnor.

”Sexism, rasism och homofobi kan inte ha undgått någon som varit på ett bygge.”

Amanda Swedsudde, elektriker och yrkeslärare

Varför ser det då ut så här?

Amanda Swedsudde, elektriker och yrkeslärare

– Sexism, rasism och homofobi kan inte ha undgått någon som varit på ett bygge. Det måste vi ändra på och bli en modern byggbransch, sa Amanda Swedsudde, elektriker och yrkeslärare vid Thorildsplans gymnasium i Stockholm. 

Hon utbildar sina elever till att tänka normkritiskt och se igenom strukturerna.

– Det finns en orsak till sexismen, rasismen och homofobin i byggbranschen. Gör yrkesutbildningarna högskoleförberedande igen och se till att de innehåller lika mycket allmänutbildning (historia och samhällskunskap) som övriga gymnasieutbildningar, menade hon och pekade på en undersökning från Göteborgs universitet som visar att ju lägre utbildning desto mer sexism, rasism och homofobi.

Läs mer: Mål för fler kvinnor i byggbranschen

 

Emma Hult, riksdagsledamot (MP)

En annan av deltagarna i seminariets paneldebatt var riksdagsledamoten Emma Hult (MP), som är utbildad byggnadsingenjör.

Hennes praktik på ett stort byggföretag påbörjades aldrig eftersom rekryteraren frågade om hon kunde koka kaffe.

– Då vände jag i dörren och kom inte tillbaka, förklarade hon och tillade att när hon väl började arbeta i byggbranschen så möttes hon både av taskiga värderingar och sämre lön än sina manliga arbetskamrater.

Senast år 2030 ska minst 25 procent av alla nyanställda vara kvinnor, enligt regeringens mål. Det är med andra ord bråttom för installationsbranschen.