Logga in

”Valet stod mellan att bli sjuksköterska eller VVS-montör”

Publicerad
8 mar 2021, 12:00
| Uppdaterad
30 mar 2021

Hon ångrar inte en sekund att hon utmanade fördomarna och valde VVS-montörsyrket. ”Det är varken speciellt tungt eller särskilt macho”, säger Ida Ekstrand-Hansson, VVS-lärling på Rörmäster i Skåne AB på Limhamn i Malmö.

Installatörsföretagen och VVS-branschens yrkesnämnd, VVS-YN, ligger bakom kampanjen ”Kvinnor till VVS-branschen”.

Läs också:
Hon vågar sticka ut hakan – och utses till Årets samhällsbyggare

Rörmäster i Skåne AB på Limhamn i Malmö var ett av de VVS-företag som nappade på yrkesväxlingen.

Jonas Arvidsson, Rörmäster i Skåne
Jonas Arvidsson, Rörmäster i Skåne

– Jag tycker att det är väldigt modigt att byta yrke till något helt annat mitt i livet. För mig som arbetsgivare så har det varit mycket positivt, eftersom jag får en anställd som är väldigt taggad på yrket samtidigt som jag får nya sätt att se på vissa saker, säger Jonas Arvidsson, vd på Rörmäster i Skåne AB, som anställt Ida Ekstrand-Hansson som företagslärling.

– Innan jag valde VVS-montörsyrket jobbade jag inom skolan med barn som har autism, säger Ida Ekstrand-Hansson, som är den enda kvinnan på företaget, som förutom henne själv och chefen Jonas Arvidsson, består av ytterligare tre anställda.

Hon har ingen tidigare koppling till VVS-branschen, men hennes sambo är snickare.

– Så nu är vi hantverkare bägge två.

Läs också:
”Jag tar de största byxorna och sätter på hängslen”

Ida Ekstrand-Hansson
Ida Ekstrand-Hansson, lärling på Rörmäster i Skåne

Varför ville du yrkesväxla till VVS-montör?

– Valet stod mellan att bli sjuksköterska eller VVS-montör. Jag ville ha ett jobb där man alltid kan lära sig mer och det verkar vara så med VVS-yrket.

Ida Ekstrand-Hansson får lärlingslön och kommer att få ett fast jobb efter lärlingsanställningen på Rörmäster i Skåne.

– Jag hade jättemycket fördomar att det skulle råda en machokultur i VVS-branschen och att jobbet skulle vara fysiskt tungt. Men det är varken speciellt tungt eller särskilt macho. Det är många tjejer som kan tänka sig att bli rörmokare, men de vågar inte.

Läs också:
Fler tjejer vill bli VVS-montörer

Nyligen ändrade regeringen prioriteringsreglerna för komvux- och yrkesvuxenutbildning för att göra det lättare att yrkesväxla. Fram tills nu har de med minst utbildning prioriterats.

Nu ska de som har störst behov få förtur till utbildning. En person med slutförd teoretisk gymnasieutbildning får därmed betydligt större chans att utbilda sig inom ett bristyrke.

Yrkesväxling i VVS-branschen

  • VVS-Branschens Yrkesnämnd betalar under en begränsad period för kostnaden för den teoretiska utbildning för kvinnor på Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter, Insu, under lärlingstiden.
  • Grundläggande krav på den som söker är slutförd gymnasieutbildning eller motsvarande, viss arbetslivserfarenhet och kunskaper i svenska.