Logga in

De tog över ett 150-årigt familjeföretag

Publicerad
23 aug 2022, 05:46

De har ingen som helst ambition att expandera. Allt överblivet material tas till vara. Med effektivitet och noggrannhet som affärsidé har Lundstedts Rör mer än fördubblat omsättningen till närmare 21 miljoner kronor.

Skylten med texten Lundstedts Rör är så diskret att jag kör förbi den flera gånger innan jag ser den och hittar rätt i industriområdet i Motala.

Nu tar den före detta lärlingen över sin mentors företag
Han tar över sin läromästares VVS-företag

Bakom företaget står sonen till Lundagrossistens grundare Bo Johansson
Så blev svenska familjeföretaget grossistjätte i öst

– Vi är inte sådana som visar oss direkt. Våra gamla kunder hittar oss ändå, det gör de nya också, säger Krister Fogelin.  

Krister Fogelin är den ena delägaren till VVS-företaget. Han stora hobby är att köra dragracing på den närliggande racerbanan i Mantorp.

Vi slår oss ner med en kopp kaffe i det nyligen ombyggda köket, som är en satsning på personalen.

– Här ska VVS-montörerna trivas och känna att här slår jag mig gärna ner och äter min lunch, säger Mikael ”Micke” Göransson, den andra delägaren. Han är månskensbonde med 23 tackor och 25 lamm samt fem hundar att ta hand om när han kommer hem från jobbet.

På 1980-talet var Krister Fogelin och Micke Göransson anställda VVS-montörer på dåvarande familjeföretaget Lundstedts Rör, som varit verksamt i rörbranschen sen 1890. Den anrika firman hade gått i arv i fem generationer och överlevt två världskrig, men 2011 ville de dåvarande ägarna sälja. Då slog duon till och köpte Motala-filialen av sin forna arbetsgivare. På köpet fick de namnet och en personalstiftelse.

– Tack vare stiftelsen kunde alla i firman med respektive åka till England och titta på fotboll, säger Krister Fogelin och tror att det blir fler utlandsresor.

En administratör kommer en gång i veckan och hjälper till med bokföringen, något som måste vara en lustfylld syssla.

Här finns nämligen inte enda röd siffra, tvärtom så har Lundstedts Rör mer än fördubblat omsättningen från drygt 8 miljoner kronor 2012 till närmare 21 miljoner kronor 2021.

All fakturering sköter de båda delägarna själva, något som ger dem full koll.

– Sparsamhet är viktigt för oss. När det blir över material från ett projekt, så lastar vi in det i lagret. Sen kommer det kanske till användning i nästa projekt. Inget kommer till spillo! utropar Krister Fogelin och tillägger att man också tänker mycket på logistiken.

Krister Fogelin och Mikael Göransson vid en av firmabilarna. Foto: Åke Karlsson

Företaget har tolv firmabilar som alla går på diesel. För att spara på dieselkostnaderna planerar de alla jobb så att de kan samordnas, det vill säga att en bil också kan åka på jobb i närheten. Elbilar är inte aktuella på Lundstedts Rör än så länge, på grund av den korta räckvidden.

Inför aviserade prishöjningar köper Lundstedts allt material på en gång till större projekt – före prishöjningen. Ett aktuellt exempel att Lundstedts Rör köpte allt som behövdes till ett större projekt nästa år i juni, när en grossist meddelade att man skulle höja priset den första juli.

Skulle man till och med kunna säga att ni är snåla?

– Lite snåla är vi allt, medger Krister Fogelin.

– Nä, du är ekonomisk, inte snål, protesterar Micke Göransson.  

Men verktygen snålar man inte på. Lundstedts Rör köper bara in första klassens verktyg och till och med en och annan batteridriven skottkärra vid behov.

– Annars hade vi fått ha en gubbe som trälat fram och tillbaka med en skottkärra. Den batteridrivna kostade inte mer än en sjukskrivningsdag, säger Krister Fogelin, som ofta räknar vad hjälpmedel kostar i sjukskrivningsdagar.

Förutom sparsamheten finns fler framgångsfaktorerna och de viktigaste är bra teamwork – att vara familjär i alla lägen.

För Krister och Micke innebär ordet familjär att man värnar både om kunderna och om personalen och att de har full koll på alla beställningar.

– Duktiga montörer och effektivitet är viktigast för ett framgångsrikt företag, konstaterar Krister Fogelin och tillägger:

Lundstedts Rör gör 1 300 jobb om året, vilket innebär 120 pågående jobb hela tiden. Varannan vecka går Krister och Micke igenom varenda order från start till mål så att ingenting glöms bort.

Mikael Göransson och Krister Fogelin med en av de anställda VVS-montörerna, Jenny Sköld. Foto: Åke Karlsson

Firman har tio rörmokare anställda. En av dem har arbetat där i 44 år. I genomsnitt har de anställda arbetat i över 26 år. Här ses inte erfarenhet som en belastning, utan en tillgång. Samtidigt är fyra av montörerna före detta lärlingar som blivit ”egna produkter”.

– En annan viktig framgångsfaktor är att vi har stora kunder, bland annat Riksbyggen och andra fastighetsbolag, inflikar Micke Göransson och tillägger att 30 procent av uppdragen är mot konsument.

Lundstedts Rör har ingen ambition att expandera. Delägarna tycker att nuläget med tio anställda och en omsättning på 21 miljoner kronor är vad man mäktar med.

– Vi är nöjda med det här. Ska vi expandera så måste vi ha mer administrativ personal och med rörmokare. Då har vi inte samma kontroll över verksamheten, säger Micke Göransson.

– Trots att vi aldrig gör reklam för oss, har vi mycket jobb. Det är tack vare namnet, som de flesta Motalabor känner till, och att vi har så många stamkunder, menar Krister Fogelin.

Mari Nilsson blir den första externt rekryterade vd:n sedan starten 1947
Hon blir ny vd för 75-åriga familjeföretaget Ivab i Piteå

Bägge befarar att nästa år kommer att bli ännu värre än krigets och inflationens 2022.

– Jag känner en viss oro för lågkonjunktur, säger Krister Fogelin, men tillägger att Lundstedts Rör redan har några stora jobb inplanerade 2023.

Några gigantiska balsampopplar vajar i brisen från Vättern. Popplar är ett segt släkte som klarar de flesta klimat. Det kanske är inte för inte som Motala kallas för Popplarnas stad.

Viktiga framgångsfaktorer

  • Vara ett bra team
  • Värna om kunder och personal
  • Satsa på verktygen